De St.-Jan loopt op oud en nieuw heel even gelijk

30-12-2019 Wonen Redactie

Foto's hieronder: het mechaniek van het uurwerk van de St.-Jan


SCHIEDAM - Als morgen het nieuwe jaar ingaat, is de klok van de Grote of St.-Janskerk weer bij. Maar zodra 2020 begint, loopt hij al weer achter.

Het zal namelijk niet meer lukken om de wijzers nog voor oud en nieuw weer te laten lopen. Het uurwerk is stilgezet, klokke twaalf uur.

Niks zorgelijks hoor, verzekert Paul van Wijngaarden, beheerder van het kerkgebouw. De grote schilderbeurt die de kamer waarin het uurwerk zich bevindt kreeg, vergde namelijk langer dan gedacht. Drie weken stond er voor, toen de schilder eind november aan het werk ging. Voor kerst zou het uurwerk, dat voor het onderhoudswerk stilgezet werd, weer lopen.

En eigenlijk was de schilder ook op tijd klaar. Maar de klokkenmaker die het uurwerk weer in gang moet zetten, die kan dezer dagen niet komen om de slinger het defintieve duwtje te geven. Koninkljke Eijsbouts uit Asten is namelijk zo'n bedrijf waarvan er eigenlijk geen tweede bestaat. Een onderneming met een lange historie, waar vakmanschap alles is en die een dienst of product levert dat maar weinigen kunnen bieden. Die mensen zijn gewild. En die mensen willen ook wel eens vakantie.

Schiedam en de Schiedammers moeten het daarom de komende dagen nog met hun horloge of telefoon doen. Ergens, binnenkort in het nieuwe jaar, zal de St-Jan weer het baken van ritme en regelmaat - denk ook aan het slaan van het uur - zijn dat hij al eeuwen is, hartje Schiedam.

Bekijk de foto's


Gerelateerd