Categorieën

Service

Conflict met je buren: wat nu?

Conflict met je buren: wat nu?
Wonen

Conflict met je buren: wat nu?

  • Advertorial
  • 24-08-2021
  • Wonen
Conflict met je buren: wat nu?

SCHIEDAM - Het is nooit prettig als je problemen met je buren hebt. Of je nu last hebt van geluidsoverlast of een verbouwing waar maar geen einde aan lijkt te komen: het liefst los je het conflict natuurlijk zo snel mogelijk op. Daarom helpen we je op weg. Dit zijn drie veelvoorkomende situaties mét oplossingen. Ook lees je wanneer je het beste rechtshulp kunt inschakelen.

Situatie 1: Geluidsoverlast

Een blaffende hond, tuinfeestjes met harde muziek, de buurman die elke dag flink tekeer gaat op zijn drumstel: bij geluidshinder heb je misschien zin om meteen de politie te bellen. Toch is het netjes om eerst met je buren in gesprek te gaan. Breng ze vriendelijk op de hoogte en probeer samen afspraken te maken. Spreek bijvoorbeeld af tot welke tijd ze doorgaan met klussen. Zo krijgen je buren in ieder geval de kans om de geluidsoverlast zelf te verminderen.

Helpt dit niet en stoor je je dagelijks of wekelijks aan harde geluiden? Dan kun je het volgende doen:
* Laat je buren schriftelijk weten dat je geluidsoverlast van ze hebt.
* Hou een logboek bij en schrijf daarin alle momenten op waarop je de geluidsoverlast ervaart.
* Als je er samen niet uitkomt, schakel dan een buurtbemiddelaar in.
* Lost dit niets op? Dan kun je juridische hulp inschakelen via je rechtsbijstandsverzekering, het Juridisch Loket of rechtshulp on demand.

Situatie 2: Schade door verbouwing

Soms kan een verbouwing van je buren schade aan je huis veroorzaken, zoals scheuren in de muren. Als dit zo is, dan kun je recht hebben op een schadevergoeding. Leg de kwestie eerst voor aan je buren of hun aannemer. Als ze niet mee willen werken, dan kun je een advocaat in de arm nemen en naar de rechter stappen.

Situatie 3: Ruzie over de erfgrens

Ook over het overschrijden van de erfgrens ontstaan vaak burenruzies. Staat de erfafscheiding, zoals een heg of schutting, op jouw grond? Dan mag je zelf weten wat je hiermee doet. Zolang de erfafscheiding maar niet hoger is dan de wettelijk toegestane hoogte.

Bij een erfafscheiding die precies op de erfgrens staat, liggen de dingen wat ingewikkelder. In dit geval kun je het beste eerst in je eigendomsakte en bij het Kadaster controleren waar de erfgrens zich officieel bevindt. Deze grens kan namelijk veranderd zijn door verjaring. Als dit zo is, dan kun je met je buren een nieuwe erfgrens afspreken bij de notaris. Als de erfgrens niet veranderd is, probeer er dan een duidelijke afspraak over te maken met je buren.