Buurtrel over twee huisjes, een olifant en giraffe en een pot verf; relsite doet de rest

01-08-2018 Wonen Redactie

Foto's: Flashphoto en facebook

SCHIEDAM - Even was de Gorzen, en dan met name de hoek Dwarsstraat / Willem Brouwerstraat het epicentrum van Schiedam, en misschien wel van half Nederland. De ophef ging om een wijkbewoonster die het nodig vond kindertekeningen over te schilderen en daarna goed op haar nummer werd gezet.

Al tijden lang ergerde de vrouw zich aan de elektriciteitshuisjes waar zij vanuit haar huis op uitkeek. Ze waren ooit beschilderd door kinderen van de er pal achter liggende Willibrordusschool, toen nog Gorzenschool. Op de huisjes waren mensen, dieren (onder meer een giraffe en olifant) en bloemfiguren geschilderd.

De vrouw kaartte de zaak aan, vroeg om een andere aankleding van de huisjes maar het gewenste resultaat bracht dat nog niet. Gisteren kon zij haar frustratie niet langer de baas en besloot de daad bij het woord te voegen: met een pot groene verf ging zij de huisjes en de tekeningen te lijf, met bijgaand resultaat.

Dat pikte de buurt niet. Enkele buren spraken de vrouw aan en verhinderden haar om verder te verven. Anderen gingen op sociale media helemaal los. "Zoiets doet je gewoon niet’’ en 'asociaal gedrag' waren nog de vriendelijkst getoonzette reacties. Andere reacties waren zelf ronduit asociaal. "Misschien moet ik maar eens je huis onder handen nemen", stelde een van de reageerders.

Of deze het was, of iemand die door deze reactie op een idee werd gebracht, is niet bekend. Feit is dat vannacht het huis van de geërgerde dame zelf met de kwast onder handen werd genomen. De kriebels naast haar voordeur hebben iets weg van hakenkruizen. De vrouw deed naar verluid vandaag aangifte van de bekladding.

De gemeente Schiedam deed aangifte van het verven van haar eigendom, de elektriciteitshuisjes. Na de zomervakantie wordt met de school en de leerlingen gesproken over de mogellijk de huisjes een ander uiterlijk te geven dan knalgroen.

Via Geen Stijl werd het relletje in de Gorzen 'wereldnieuws'. De site bracht een zuur stuk - 'Pleuriswijf' verft schildering schoolkindjes stuk; naar een opmerking van een van de reageerders - en daarna ging het ook daar los, met tientallen of meer reacties. Daarin kwam het 'volkse' karakter aan de orde, net als de rol van een wijkprocesmanager, de Cito-scores van de leerlingen van de school, de tijdsbesteding van de wijkagent, de vergelijking tussen de kindertekeningen en het niveau van kunst in de musea en de temperaturen in Schiedam en omstreken. Dat alles in de fijnzinnige, inlevende en humorische bewoordingen die de site zo eigen is.

PS. Na eerste plaatsing is het woord epicentrum opgenomen in de tekst - daar stond eerder 'episch centrum'