Bouw van 140 huur- en 35 koopwoningen in Nieuwland

28-07-2020 Wonen Redactie

SCHIEDAM - Op de plek in Schiedam Nieuwland waar nu de voormalige middelbare school staat aan de Nolenslaan, naast de Sint Jan de Doper - Visitatie Kerk, gaan tweehonderd woningen gebouwd worden. Het project ligt naast metrostation Parkweg. Dit woningbouwproject heet De Nieuwe Kethelpoort. De woningen zullen als alles meezit in de loop van de eerste helft van 2023 gereed zijn.

Van deze tweehonderd woningen zijn er 35 voor de verkoop bedoeld. Dat zijn zogenoemde grondgebonden woningen, waarmee wordt bedoeld dat dit huizen zijn met een eigen ingang op de begane grond, met een tuintje en met meerdere verdiepingen. Deze huizen zullen een koopprijs hebben vanaf driehonderdduizend euro (vrij op naam). 

Er zullen 165 appartementen worden gebouwd. Daarvan zijn er 25 bedoeld als zorgwoningen, voor bijvoorbeeld begeleid wonen van jongeren. Deze 25 woningen zitten in één woonblok. De overige 140 woningen zijn over twee appartementengebouwen verdeeld. Voor wat betreft huurprijs liggen deze appartementen in het middensegment, zo'n zevenhonderd tot duizend euro is de kale huurprijs per maand. De appartementen zullen ten minste 70 vierkante meter groot zijn. 

Daarnaast komt er een parkeergarage en komen er op de begane grond voorzieningen.

De gemeente Schiedam heeft zeshonderdduizend euro beschikbaar voor het slopen van de school en het bouwrijp maken van het gebied. De gemeente heeft begin 2020 een oproep gedaan aan elf bedrijven die woningprojecten ontwikkelen om te komen met een passend plan. Acht hiervan kwamen met een plan. Daarvan werd een selectie gemaakt van drie partijen. Welke dit zijn, wilde wethouder Fahid Minhas vandaag bij de perspresentatie van het plan niet zeggen. "Dat moeten we geheim houden", aldus Minhas. Alleen degene die als winnaar uit de bus kwam, mag bekend worden gemaakt. Dat is de combinatie van ontwikkelaars Maas Wijkontwikkeling en FSD en bouwbedrijf Waal. “De ontwikkeling biedt bijzondere woningen voor diverse doelgroepen in een omgeving met veel groen, water, dynamiek én innovatieve verrassingen”, licht wethouder Fahid Minhas (Bouwen en Wonen) de keuze van het college voor dit plan toe. 

De ontwikkelcombinatie Maas/FSD/Waal heeft een jaar de tijd om een plan te ontwikkelen. Er wordt een grondreserveringsovereenkomst van een jaar gesloten. Als het plan gereed is, zal het bestemmingsplan gewijzigd dienen te worden. Het stuk grond waarop de school staat heeft nu nog geen woningbestemming. De gemeente hoopt dat de bouw in de tweede helft van 2021 kan starten. Dan zal er nog zeker anderhalf jaar nodig zijn om de bouw te realiseren.

Van de Sint Jan de Doper - Visitatie Kerk is bekend dat deze eind van zomer 2020 zal gaan sluiten. De gemeente en de ontwikkelcombinatie zijn reeds in overleg met de rooms-katholieke kerk om te kijken of ook dit gebouw kan worden gesloopt en het terrein bij het project getrokken kan worden. De eerste signalen zijn, aldus wethouder Minhas, dat de kerk hiervoor openstaat.Gerelateerd