Bomenkap Kraaiennest voorlopig van de baan

18-05-2018 Wonen Redactie

Foto: Henk Groenendaal


MIDDEN - DELFLAND - De kap van alle ruim tweehonderd populieren in recreatiegebied het Kraaiennest in Maasland door Staatsbosbeheer gaat voorlopig niet door. Dat besloot de rechter vandaag.

De Bomenstichting, de Midden-Delfland Vereniging en KNNV Delfland die de zaak bij de rechtbank aanhanging hadden gemaakt, stellen 'prettig verrast' te zijn over dit besluit. De rechter droeg de partijen op om met elkaar in overleg te gaan om samen tot een goede oplossing te komen. De gemeente Midden-Delfland sluit hierbij aan, net als de genoemde organisaties.  

"We hebben een aantal weken de tijd voor dat overleg", vertelt Heleen Paalvast, bestuurslid van de Midden-Delfland Vereniging. "Komen we er niet uit, dan behandelt de rechtbank ons verzoek voor een voorlopige voorziening. Zolang de zaak onder de rechter is, kan in elk geval niet worden gekapt." 

Staatsbosbeheer wilde eind mei beginnen met het omzagen van de bomen. De drie organisaties dienden een bezwaarschrift in en omdat dat geen opschortende werking heeft, ook een verzoek om een voorlopige voorziening bij de rechtbank. Dat verzoek is nu toegewezen hangende het overleg.

De reden om in het geweer te komen is voor de drie organisaties dat zij niet gekend zijn in de bomenkap en dat er geen plan van aanpak voor herplant ligt. Volgens de afgegeven vergunning mag zo’n plan later worden afgegeven. Dat betekent echter dat partijen nu geen bezwaar kunnen maken tegen de keuzes die later worden bedacht door Staatsbosbeheer. De werkzaamheden zouden bovendien middenin het broedseizoen plaatsvinden.

Zie ook dit artikel.


Gerelateerd