Bijna driehonderd keer last van vuurwerk

04-01-2018 Wonen Redactie

Kaart met het aantal meldingen per Schiedamse wijk

SCHIEDAM - Bij het Meldpunt Vuurwerkoverlast zijn rond de jaarwisseling iets meer dan 53.000 vuurwerkklachten binnengekomen. Daarvan waren er 296 uit Schiedam.

Het meldpunt opende op Eerste Kerstdag en sloot 3 januari om een uur. De meeste klachten gingen over geluidsoverlast door harde knallen en vuurwerk dat buiten de toegestane tijden is afgestoken. Een klein deel van de meldingen gaat over schade door vuurwerk en gevaarlijke situaties op straat.

Het aantal klachten ligt tien procent hoger dan een jaar geleden, aldus het meldpunt. Dat schrijft de groei vooral toe aan het feit dat de vuurwerkverkoop een dag eerder is begonnen. "Vanaf het moment dat de verkoop begon, nam het aantal vuurwerkklachten explosief toe", zegt Groen Links-raadslid Katinka de Rover. "Dat is een trend die we elk jaar zien." De verkoop ging vorige week vier in plaats van drie dagen voor Oud en Nieuw van start, omdat Oudjaarsdag op een zondag viel.

Het Meldpunt Vuurwerkoverlast is een initiatief van dertig lokale Groen Links-fracties, waaronder die uit Schiedam. Groen Links zet zich al jaren in voor een landelijk verbod op consumentenvuurwerk.Gerelateerd