Bewoners Havendijk boos op gemeente

01-12-2017 Wonen Redactie

SCHIEDAM - De gemeente Schiedam creeërt parkeerproblemen in plaats van dat ze ze oplost. Dat stellen bewoners van drie flats aan de Havendijk.

Het zint de bewoners niets dat parkeerplaatsen langs de drukke dijk verloren gaan. De alternatieve plannen die de bewoners/besturen de 'gele' flats Nereus, Titon, Poseidon aandroegen zijn volgens hen van tafel geveegd.

Gisteren stuurde Katelije Kaptein-Roest names de drie flats een brandbrief naar de gemeenteraad. Daarin beklagen de Havendijkbewoners zich over het feit dat de stad niet in wil gaan op de twee alternatieven die zij voorstelden. "De bewoners moeten het maar oplossen. Heet dat tegenwoordig participeren en bewonersinitiatief?", zo vraagt Mari Dingenouts, een van de bewoners, zich af.

Het plan van de gemeente is om de bestaande parkeerstrook van 235 vierkante meter met achttien parkeerplaatsen per flat drie meter over het grasveld te verschuiven. Er zal een groenstrook bij worden aangelegd, waarbij er, volgens de gemeente ruimte is om tien parkeerplaatsen haaks op de flatgevel aan de zijde van de Havendijk te creëren.

De bewoners zetten vraagtekens bij de ´parkbeleving´ die dit zou moeten opleveren. Ook zijn er, zo stellen zij, plaatsen voor garagedeuren ingepland (zeven van de tien). Daardoor zijn er in praktijk maar drie plaatsen over. Verder is er volgens de bewoners niet genoeg ruimte om in één keer uit te kunnen parkeren, waardoor het risico van aanrijdingen wordt vergroot. Een probleem is verder dat er minder ruimte is voor de brandweer, de ambulance en verhuisauto´s, aldus de bewoners.

Een oplossing voor het parkeerprobleem is volgens hen de aanleg van een parkeerstrook achter de bestaande. Zonder die plekken hebben de bewoners naar eigen zeggen niet meer dan 0,7 parkeerplaats per appartement. Dat is volgens de parkeernormen, die uitgaan van één parkeerplaats per appartement, te weinig.

De bewoners vragen de leden van de gemeenteraad om samen met hen tot een oplossing te komen.


Gerelateerd