Categorieën

Service

Besef kweken: groen is voor iedereen

Besef kweken: groen is voor iedereen
Wonen

Besef kweken: groen is voor iedereen

  • Redactie
  • 20-06-2015
  • Wonen
Besef kweken: groen is voor iedereen

Marjolein Aarts (links) en Ada de Vette

SCHIEDAM - De Tuin- en groenmarkt op volkstuincomplex Thurlede is voor iedereen, zoals ook het volkstuincomplex zelf voor iedereen is.  Het groen is voor iedereen en aan dat besef moet gewerkt worden, meent initiatiefneemster van deze markt en volkstuinhoudster Ada de Vette.

Zij is bestuurslid van de afdeling Waterweg Noord van de vereniging Groei & Bloei. De Vette woont in Schiedam-West, werkt als auditor bij het ministerie van Financiën en heeft een grote liefde voor bloem en groen. In haar vrije tijd ontwerpt zij tuinen voor anderen, is zij samen met haar buurvrouw Marjolein Aarts actief in hun initiatief 'eetbaar Schiedam' en in hun gezamenlijke volkstuin op complex Thurlede of zet zij zich in voor allerlei initiatieven op het gebied van 'groen'. In haar hoedanigheid van bestuurslid van de afdeling noord van de landelijk werkende vereniging 'Groei & Bloei' heeft zij de Tuin- en groenmarkt opgezet in Schiedam. Vorig jaar werd deze in het Beatrixpark gehouden bij de kinderboerderij. Vandaag was de locatie binnen de hekken van het volktuincomplex Thurlede. Het was niet zo dat je kon spreken van grote drukte.

"Toch ben ik niet ontevreden. Het is al drukker dan vorig jaar", zei Ada de Vette. "We hebben het ditmaal binnen de hekken van het volkstuincomplex gehouden, omdat we juist de mensen die hier nooit komen, naar binnen willen krijgen. Zo'n volkstuincomplex is niet uitsluitend voor de mensen die hier een tuin hebben, het is zeker ook voor mensen die hier doorheen willen wandelen en van al het groen willen genieten. Het is wellicht niet zo uitnodigend, die hekken eromheen, maar iedereen is welkom om hier te wandelen. Er moet aan gewerkt worden om dit besef te kweken, zowel richting alle Schiedammers moeten we dat goed communiceren, maar zeker ook richting de volkstuinders die het idee hebben dat het een soort privé-wereldje is, die zijn er ook."

Op de markt was er een plantenruilbeurs en plantenverkoop, advies over natuurvriendelijk tuinieren, een rondwandeling over het volkstuincomplex en een kinderexcursie door de Heemtuin in het Beatrixpark. De poppenkast van 'Aap van Poot' zorgde voor kindervermaak.

De Tuin- en groenmarkt van vandaag viel binnen het kader van de Nationale Tuinweek, welke week een initiatief is van vereniging Groei & Bloei met als doel een groenere omgeving te creëren. Het vergroenen van steden en dorpen levert niet alleen een bijdrage aan een grotere biodiversiteit, meer groen en minder bestrating zorgt ook voor een betere waterberging en voorkomt overbelasting van de riolering.