Categorieën

Service

37 appartementen voorhoede grote bouwklus aan Parkweg

37 appartementen voorhoede grote bouwklus aan Parkweg
Wonen

37 appartementen voorhoede grote bouwklus aan Parkweg

  • Redactie
  • 27-09-2021
  • Wonen
37 appartementen voorhoede grote bouwklus aan Parkweg

Terwijl aan de andere kant van het terrein een eerste paal werd gevierd, werd verderop beton gestort


SCHIEDAM - Een grote opgave in de Schiedamse stadsvernieuwing nam vanmiddag formeel een aanvang. Terwijl de betonstorters aan de ene kant van het terrein op de hoek Parkweg/Van Haarenlaan hun werk deden, werd aan de andere kant het begin gevierd van het werk aan 37 appartementen die daar moeten verrijzen. Zijn vormen de voorhoede van in totaal dik tweehonderd woningen die rond de kop van de Parkweg de komende jaren zullen worden gebouwd.

Het regende kortstondig pijpenstelen, maar dat kon wethouder Antoinette Laan niet deren: de gevoelstemperatuur in Schiedam, zeker waar het gaat om stadsontwikkeling en bouwen, en in vergelijking met de temperatuur in Den Haag, is ‘warm’. Want in Schiedam gebeuren mooie dingen; op die manier beginnen veel van de tweets van de relatief nieuwe wethouder van wonen en die haalden de bouwers maar wat graag aan. 

Van Wijnen is het bouwbedrijf dat als hoofdaannemer optreedt voor het project, In de Buurttuin. In het relatieve groen worden daar de komende jaren naar het zich nu laat aanzien 238 woningen gebouwd. Woonplus verwerft er daarvan 145. Behalve 74 appartementen gaat het om bijna eenzelfde aantal grondgebonden eengezinshuizen. Verder koopt belegger Newomij 45 appartementen, vooral gelegen aan de Mgr. Nolenslaan, zeg maar de bouw die als eerste begonnen is. Vandaag waren er betonstorters aan het werk voor de vloeren. Aan met name de Parkweg komen naar verwachting 48 eengezinskoopwoningen. De verkoop van de eerste achttien van deze woningen, gelegen tussen de twee appartementenblokken aan Nolenslaan en Van Haarenlaan begint aanstaande maandag.

Aan de overkant van de Parkweg is de afgelopen weken het complex woningen aan de M.G.M. de Grootstraat afgebroken en staat het enige blok dat nog in het werkgebied staat eenzelfde lot te wachten. Nog enkele huishoudens wonen in het appartementenblok; voor welgeteld nog één gezin is Woonplus op zoek naar een vervangende woning. Als dat lukt zijn in totaal 304 huishoudens de afgelopen drie jaar verhuisd naar een ander huis; zo’n zestig procent van de mensen wil het liefst in Schiedam blijven, met name in Nieuwland zelf. Maar anderen hebben hun weg gevonden naar omringende steden; terugkeergarantie gaf Woonplus in dit verband niet.

Arjan van Meijeren, directeur ontwikkeling bij bouwer Van Wijnen, is goed te spreken over het project en de ambities van zijn bedrijf daarin. “Wij beloven bewoners een thuisgevoel: dat ze trots kunnen zijn op een mooi huis.” Dat zit hem onder meer in architectonische aandacht en ‘een mooie plattegrond’ en ‘een goede buitenruimte’. “Ook in het openbare gebied, met mooie materialen.” Van Wijnen heeft namelijk op zich genomen dat het ook de buitenruimte aanpakt, ‘tot een paar straten verder’. “Daar voegen we kwaliteit toe.” Het bedrijf zal na oplevering van het project ook ‘blijven kijken’ hoe een en ander uitpakt, en eventueel bijstellen als daar aanleiding toe is. De buitenruimte is belangrijk, want daar wordt een serie woningen een wijk. “Het groen moet verbinden en zorgen voor ontmoeting.”

Wethouder Laan was het daar zeer mee eens. Zij gaf op van het het sociale klimaat in Schiedam, met vele voorzieningen. Daar mogen Schiedammers best wat meer trots op zijn, is haar idee. Zij is nieuwsgierig of de realiteit in In de Buurttuin uitpakt zoals de plannenmakers voorzien. “Of die het mogelijk maakt dat de mensen hier met plezier gaan wonen. Ik ben niet zo weg van de mooie plaatjes die dan getekend worden. Ik wil weten hoe het er echt uit gaat zien. Of het gevoel dat we willen creëren hier dan daadwerkelijk aan de orde is.” Als dat het geval is kan In de Buurttuin volgens haar een modelbuurt worden. “Als mensen zien dat het voor hen hier mooie wordt gaan ze zich thuisvoelen en teruggeven aan de stad.” Nu al is Schiedam dus volgens Laan een stad waar mooie dingen gebeuren, dusdanig dat ze Haagse mopperaars en Rotterdamse twijfelaars graag Schiedam ten voorbeeld houdt. “Hier gebeurt het: bouwen.” En natuurlijk helpt het dat de woningmarkt overuren maakt en dat veel mensen in Schiedam willen wonen. Dat zorgt voor een klimaat dat Schiedam lang niet heeft gekend. “Als bezoekers uit Den Haag of Rotterdam of mijn schoonouders uit Wageningen hier zijn, dan vinden ze Schiedam een toffe stad.” Waarbij de problemen volgens haar niet moeten weggestopt, maar bij een eerste paal koester je vooral dat ‘het tof is hier’.

Tof is het project ook uit het oogpunt van duurzaamheid. De eengezinswoningen krijgen ‘nul-op-de-meter’, dus zijn in hun energiehuishouding zelfvoorzienend. Bij de appartementen lukt dat nog niet, omdat het dakoppervlak eenvoudig te klein is om genoeg zonnepanelen op kwijt te kunnen. Het worden wel woningen zonder gas, met warm tapwater en verwarming via wko, warmte-/koude-opslag. Mocht op termijn de capaciteit van de zonneturbine voldoende groeien, wat wel in de lijn der verwachting ligt, dan zullen ook de bewoners van de appartementen het zonder energierekening kunnen gaan stellen.