'Nog' geen extra maatregelen tegen zwerfafval

01-09-2021 Wonen Redactie


SCHIEDAM - Het is nog te vroeg om extra maatregelen tegen zwerfafval uit te breiden. Dat stelt demissionair maar kersvers staatssecretaris Steven van Weyenberg van Infrastructuur en Waterstaat; de website Afval Online bericht erover.

Met onder meer de implementatie van de EU-Richtlijn wegwerpplastics (Sup-richtlijn), de uitbreiding van het statiegeldsysteem en uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) zijn er momenteel voldoende maatregelen om zwerfafval aan te pakken, citeert de vaksite de staatssecretaris. "Pas als blijkt dat deze maatregelen niet genoeg resultaat sorteren, kan naar verdere bestrijdingsmethoden worden gekeken."

Van Weyenberg antwoordt op vragen van Kauthar Bouchallikht, namens Groen Links in de kamer. Zij wilde onder meer van de staatssecretaris weten of hij vindt dat er voldoende gebeurt om zwerfafval terug te dringen en welke mogelijkheden hij ziet voor betere resultaten. Aanleiding voor haar vragen was een onderzoek van de universiteit van Cádiz naar de samenstelling van zwerfafval in zee.

De staatssecretaris wil eerst de resultaten afwachten van de invoering van statiegeld op flesjes, sinds 1 juli van kracht, en die op blikjes, die  eind volgend jaar ingaat. In het kader van de Sup-richtlijn volgen in 2023 en 2024 ook nog maatregelen. Gerelateerd