'Ik ben een S'DAMMER'

17-09-2018 Wonen Redactie

'Ik ben een S'dammer'


SCHIEDAM - 'Ik ben een S’DAMMER'. Dat is de winnende slogan van de ansichtkaartactie opgezet door Stichting Promotie Schiedam (SPS).

De kreet is bedacht door Ben Trooster en Annique Camphens, 'zakenpartners te Vlaardingen'. Zij reageerden op een oproep van wethouder Marcel Bregman en SPS-directeur Annemieke Loef om een passende S’DAM 'tagline' te bedenken voor op een ansichtkaart. Een tagline is een onderschrift bij een naam of beeldmerk, die uitlegt, vaak heel concreet wat iets of iemand doet of waar deze voor staat. Zie ook dit artikel.

Aanleiding van de oproep was de uitkomst ‘Schiedammers omarmen de S’DAM-stadstijl' uit het onderzoek dat in opdracht van de gemeente Schiedam door het kenniscentrum MVS in mei is gehouden onder het internetpanel. Daarop volgden zestig inzendingen. In de eerste week van september hebben S'dam-vormgever Anouk van Mil, Loef en Bregman  alle slogans samen doorgenomen. "Met plezier", zo melden zij,

Bij de beoordeling werd gelet op de kenmerken als 'herkenbaarheid, bij voorkeur gebruik van de Nederlandse taal, een positieve insteek en de gewenste inhoudelijke knipoog in de tekst'. De juryleden kenden bij hun selectie de inzenders niet, zo laten ze weten. Alledrie stelden ze een top-4 samen, goed voor twaalf verschillende inzendingen. Na de bespreking daarvan werden de beste drie gekozen. Behalve 'Ik ben een S'DAMMER' waren dat 'Schie je dan' (vrolijk, en ook buiten Schiedam te gebruiken, maar lijkend op het al bestaande 'Schie you later') en 'S’DAM the city you never forget' (ook al is het Engels, want 'fijn om een stad nooit te vergeten', maar dus niet tot winnaar verkozen).

'Ik ben een S’DAMMER' won omdat het 'een statement is'. "Deze uitdrukking straalt trots en overtuiging uit en geeft aan dat Schiedam een stad is om trots op te zijn", aldus de jury. Plussen zijn ook dat het een persoonlijke uitspraak is en de duidelijke knipoog naar de Kennedy-uitspraak 'Ich bin ein Berliner’.

Loef en Bregman overhandigen de prijswinnaars een mega grote S’DAM-ansichtkaart en een pakketje mooie kaarten voor eigen gebruik. Dat gebeurt woensdag in Het Schiedams Boekhuis - dat al Schiedamse ansichtkaarten in de aanbieding heeft -vanaf half vier. "Alle winkeliers in Schiedam die het leuk vinden om een stapeltje ansichtkaarten te ontvangen om als speciaal cadeautje bij een aankoop aan hun klanten weg te geven, kunnen deze ophalen vanaf donderdag 20 september bij het I-PUNT in de Waag."Gerelateerd