Wat je nu met de Hoogstraat doet

29-03-2020 Winkelen Han van der Horst

Foto uit het archief: Han van der Horst leidt een groep geïnteresseerden rond op de Hoogstraat; let op de lantaarnpaal!


COLUMN - Ha, eindelijk een actueel onderwerp buiten het Coronavirus om. Enkele dagen terug maakte de gemeente bekend dat de herinrichting van de Hoogstraat niet door gaat. Het wordt allemaal te duur. Deze mededeling veroorzaakte geen ophef. Onze kop staat momenteel in Schiedam wel naar andere dingen. Toch moeten we ons in de stad niet teveel laten bepalen door het rampzalige heden. Ooit komen we aan de andere kant van deze poort. Dan gaat het leven door. Dan moeten we weer opbouwen wat we deze maanden verliezen door de bevriezing van zoveel economische activiteiten.

Afgelopen donderdag voorspelde het Centraal Planbureau (CPB) een heftige economische teruggang. We gaan zware tijden tegemoet als het virus eenmaal bedwongen is.

Dat is een reden te meer om ons bezig te houden met het uiterlijk van de stad. De gemeente zal moeten proberen de Hoogstraat toch aantrekkelijker te maken en dat voor een betaalbare prijs. Dat is gelukkig niet zo ingewikkeld. De sfeer wordt met name verziekt door de afschuwelijke lantaarnpalen, die uit de jaren tachtig van de vorige eeuw dateren. Er werd voor dit model gekozen omdat ze door de lichtval een bijdrage zouden leveren aan de veiligheid in de straat. Ze zouden in Nieuwland of Schiedam-Noord beter op hun plaats zijn en wie weet kunnen ze daar in de arme tijden die ons te wachten staan een tweede leven krijgen. Of in het Beatrixpark.

De Hoogstraat zou al enorm opknappen als daar net zulke lantaarnpalen kwamen als op de Dam en de Lange Haven. Als ze daar zo sfeerverhogend kunnen werken, dan moet dat op de Hoogstraat ook mogelijk zijn.

Ik zou zeggen: doen en zo snel mogelijk. Geef de Hoogstraat romantiek terug met behulp van die lantaarns en hun vriendelijke gele licht.

Noem het een herinrichting light.

PS. De gemeente Schiedam reageert bij monde van een voorlichter dat er geen sprake is van het niet opknappen van de Hoogstraat, wel van afstel.Gerelateerd