Wanneer gaat de Schiedamse markt weer open?

03-05-2020 Winkelen Han van der Horst

Markt op 13 maart


COLUMN - Binnenkort komt de markt in Vlaardingen weer terug, melden de media. Er wordt nog een ongezellige plek gezocht want het is natuurlijk niet de bedoeling om een trekpleister te scheppen voor samenscholingen.

Veel Schiedammers missen node de markt op het Land van Belofte en omliggende straten. ‘t Was geen plek van bodemprijzen zoals die op de Grote Visserijstraat in Rotterdam, maar je kon er wel bijzondere dingen krijgen en altijd van goede kwaliteit. Het wordt tijd dat die markt terugkomt. Verleden week was er op de televisie een architect die een Coronabestendig alternatief had uitgevonden voor de markten in ons land. Het kwam erop neer dat hij ze opsplitste. Die kwamen dan her en der verspreid door een hele wijk en stonden dan nog op grote afstand van elkaar. Zo kwam er ruimte voor looproutes en het handhaven van het anderhalvemeterprincipe.

Dat zouden we met onze Schiedamse vrijdagmarkt ook kunnen doen: voor zover de voorraad strekt de kramen verspreiden door de hele binnenstad. Zo zouden er op de Vismarkt wel twee of drie passen, op de Koemarkt ook of op de pleinachtige ruimte direct aan het begin van de Boterstraat. Zo onstaan er minimarktjes met zoveel ruimte dat geen haarden van besmetting kunnen ontstaan.

Het lijkt me een goed idee als de marktmeester in samenwerking met de gemeente dit soort mogelijkheden verkent. De klanten, maar vooral de marktkooplieden, zullen er dankbaar voor zijn. Nu behoren ze tot de grootste economische slachtoffers van de huidige crisis.Gerelateerd