Voor het laatst achter de kraam

18-12-2020 Winkelen Redactie/Schiedammer Online

Ook te koop bij Iris: een bijzondere oranje bloemkool: foto's: Jan Schrijver


SCHIEDAM - Iris den Boef staat vandaag voor de allerlaatste keer met haar groente- en fruitkraam op de weekmarkt in Schiedam. Na bijna 22 jaar op de markt te hebben gestaan, vindt de 64-jarige Rotterdamse marktkoopvrouw het tijd om van haar pensioen en haar kleinkinderen te gaan genieten.

Vorige week al pinkte ze een traantje weg, in gesprek met de pers. “Met het hoofd kan ik wel afscheid nemen van dit mooie vak, maar met het hart lukt dat nog niet”, zo lichtte zij toe. “Nu we er zo over staan te praten, komen alle herinneringen terug. Dat mijn overgootouders met keukenapparatuur op de markt stonden en mijn grootouders met een groente- en fruitkraam. Dat mijn vader, inmiddels is hij overleden, me op 1 april 1999 nadat hij 55 jaar op de markt in Schiedam had gestaan het sleuteltje van zijn vrachtwagen gaf en tegen me zei: ‘zo, nu is het de beurt aan jou om met de markt verder te gaan’. En dat terwijl ik een mooie baan had bij het Hilton Hotel in Rotterdam, waar ik groepen gasten ontving, onder wie ook de nodige VIP’s. Michael Jackson, Bruce Springsteen, Tom Jones, en noem nog maar een lange rij bekende artiesten die in Rotterdam hebben opgetreden op, ik heb ze persoonlijk gesproken voor mijn werk."

"Ik heb mijn baan nog een tijdje aangehouden, onbetaald verlof opgenomen, om te proberen of op de markt staan iets voor me was. Nou, inmiddels weet je na bijna 22 jaar het antwoord op die vraag: ja, het was wat voor me. Ik heb geen marktdag overgeslagen en als ik op vakantie was, zorgde ik ervoor dat mijn kraam toch op de weekmarkt was, om de klanten niet teleur te stellen. Veel vaste klanten waren het of werden het. Ik heb er klanten bij van tegen de negentig jaar oud, die nog elke week komen en die dat ook al vele decennia bij mijn vader deden. Met de ene persoon heb je meer dan met de andere, dat is nu eenmaal zo, maar sommige klanten voelen na jaren gewoon als familie van je aan. Nou, nu begrijp je waarom er wat tranen komen.” 
 
Waarom stop je dan? “Ach, dit Coronajaar is qua omzet geen goed jaar geweest, maar door de Coronacrisis ga je ook anders over geld verdienen denken, het zet je aan tot bezinning, zoals het gaan genieten van andere dingen in het leven. Bovendien, mijn vrachtwagen is aan vervanging toe, waardoor je de vraag moet stellen: stoppen of doorgaan? En nog iets: ook één van mijn knieën is op. Daar ga ik nu tijd voor hebben om die te laten vervangen. Wat ook meespeelt: het zijn lange dagen, elke marktdag is het om twee uur ’s nachts opstaan, om vervolgens om drie uur in het holst van de nacht als een ‘Tina Trucker’ in de Spaanse Polder te zijn om verse waar in te kopen. Om nou te zeggen dat ik me dan heel erg op mijn gemak voel daar in het pikkedonker… niet altijd zeg maar.”

Hoe ziet je werkdag er dan verder uit? “Na het inkopen naar de markt toe en dan je kraam opbouwen. Daarna de hele dag op de markt staan en weer inpakken wat je overhoudt. Dan met de vrachtwagen naar de koelcel die ik heb om daar de voorraad in te plaatsen. Je kunt je restanten en je karton niet achterlaten, maar dat neem je ook mee, om zelf af te voeren. Om zeven uur ’s avonds ben ik dan thuis, moe maar voldaan.”

Wat vindt Iris na 22 jaar van Schiedam en de Schiedammers? “Het is een arme gemeente, zeggen ze. Maar ik heb dat nooit zo ervaren. Ik heb me in al die jaren nooit gericht op het bieden van de scherpste prijs, wel op het bieden van topkwaliteit groente en fruit, en dat is geen goedkope reclamepraat want ik ga er immers nu toch mee stoppen. Maar dat ik niet de goedkoopste was, heb ik hier nooit als een probleem ervaren: de Schiedammers weten kwaliteit te waarderen en betalen daarvoor. Goede spullen kopen om te eten, dat is ook: goed zorgen voor jezelf. De mensen hebben hier het hart op de tong en als echte Rotterdamse vind ik dat prettig. Wat je vooral ook van Schiedammers kunt zeggen, is dat ze het hart op de goede plaats hebben.”

Iris de Boef is inmiddels een bekend gezicht in Schiedam en dankzij haar groente- en fruitkraam ook in Vlaardingen. Vandaag staat Iris voor het laatst achter de kraam. In de huidige Corona-opstelling van de weekmarkt Schiedam vind je haar op het Stadserf (vanaf de Broersvest gezien) achter de laatste groente- en fruitkraam aan de rechterkant.

PS. Ook vandaag is het, lockdown of niet, 'gewoon' markt in het centrum.Gerelateerd