V&D herhaalt zich - Hudson's Bay Rotterdam is dicht

30-12-2019 Winkelen Roger Pluijm

Foto: Roger Pluijm


INGEZONDEN - Het nieuwe warenhuis van Nederland' (dat was de slogan), dat zich niet wilde aanpassen aan de gemiddelde Nederlander. Halsstarrig zei de hoofddirectie: “We are here to stay”. Ze blazen nu de aftocht. Sinds vandaag is het pand van Hudson's Bay in Rotterdam dicht.

Met veel bravoure en honderden miljoenen inzet werden vijftien voormalige V&D-panden (en een nieuw ‘flagship’ in Amsterdam) ‘de’ Hudson’s Bay. Prachtwarenhuizen, maar te veel niveau Bijenkorf, het assortiment te weinig wisselend; wat er dag 1 stond, stond er na twee jaar nog te staan. Ik heb het hier over Wonen/huishoud.

Alle verdiepingen waren al ontruimd, La Place ontmanteld, alleen nog ‘koffie’. Ook de parterre gehalveerd, de laatste dagen alleen nog overgebleven boel, kerst, huishoud en reclamematerialen. Niet veel hebbedingetjes meer. Kleding, daar was nog volop van te krijgen. Wachten tot de laatste dag, om iets zo goedkoop mogelijk te krijgen, dat zou dom zijn. En ja, op tijd nog allemaal van die typische Hudson’s Bayhuismerken gekocht, met die strepen, vooral die ‘huismerk’ kerstballen.

Tragisch hoe nu zo’n iconisch prachtpand aan de Hoogstraat weer leeg komt te staan. Kort na de oorlog na veel wikken en wegen besloten waar ‘de nieuwe V&D’ zou komen, ontworpen door Kraaijvanger Architecten, boegbeeld van de Wederopbouwarchitectuur, bedenkers van het modernste warenhuis van Europa – de ‘nieuwe’ Bijenkorf moest nog komen. Wat vreemd dat men nu oppert het pand maar te slopen – ja, het is in de jaren 90 architectonisch verminkt, dat wel. Breng die prachtige jaren 70-groene glasgevel terug.

Nógmaals een warenhuis in dit pand, dat lijkt onwaarschijnlijk, ook al schijnt het bedrijf Signa, moeder van het Duitse warenhuis Karstadt de nieuwe eigenaar van het gebouw. Ja, het ‘opgestane’ VD.nl, maar die zijn nog te jong en het is onbetaalbaar voor ze. Na de pijn van V&D maken we nu soortgelijks mee. Menigeen zegt: poeh, ik vond er niks aan. Nou, ik wel. Een mens wil toch een warenhuis! Concepten als Action en Big Bazar, worden we daar blij van? Een stads-Ikea, zoals in Parijs er dan maar in. In ieder geval iets van ‘wonen’; kleding, daar kan je de zee al mee dempen. HH heren Kraaijvanger Architecten Rotterdam, denkt u mee. Overigens is het pand voorgedragen voor de Rotterdamse Architectuurprijs.

Afgelopen september trok moederconcern Hudson's Bay Company (HBC) de stekker uit zijn Nederlandse project. Uiterlijk 31 december zouden de vijftien filialen sluiten. Eind november werd officieel uitstel van betaling aangevraagd door Hudson's Bay. Afgelopen maanden was het vanwege de kortingen tot 70 à 80 procent eindelijk razend druk.

De twee zaken in Amsterdam en Breda blijven open door een een gerechtelijke uitspraak. Het gerechtshof in Amsterdam bepaalde dat zij voorlopig verplicht open moeten blijven, tot respectievelijk 31 augustus 2022 en 2021.Gerelateerd