Stap voor stap naar vernieuwde Hoogstraat

19-06-2019 Winkelen Redactie

Impressie van het plein voor café Het Weeshuis


SCHIEDAM – Het inrichtingsplan voor de Hoogstraat – in zijn 'plus'-vorm – ligt ter inzage. Het is de volgende fase in een langdurig traject waarin de initiatiefnemers volgens een secuur proces toewerken naar een grondig herziene winkelstraat, een visitekaartje voor Schiedam.

Alles begon al in 2016 met de vraag: 'Heb je wat over de Hoogstraat?' Wenkend perspectief is steeds de Lange Haven, die met zo veel elan is aangepakt en die nu zo veel lof oogst. Tot en met de straatstenen wordt gespiekt bij dat project. Een streep door de rekening is dat het soort stenen dat daar de kades op is gegaan, niet meer te verkrijgen is. De ontwikkelaars van de gemeente Schiedam presenteerden gisteravond in Shop de nieuwe mix aan stenen in grijs, rood en vooral geel. Vooral dat geel, daar zijn de meningen naar verluidt nog over verdeeld.

Een van de elementen van de technische uitwerking waaraan gewerkt wordt, zal de mix aan geel in het totale stenenpakket zijn.

Zo zijn er meer zaken waar een 'gewone' Schiedammer waarschijnlijk nooit bij stilstaat, die de komende tijd onder de loep worden genomen – en dat al de nodige keren zijn. Waar komen de treetjes, waar de bomen, waar de lampen? Hoe pakt de zichtlijn uit, hoe het terras voor mijn deur?

Antwoord op die vragen moet ook komen van de aannemer die de klus gaat klaren. De gemeente wil uitdrukkelijk gebruikmaken van diens expertise, zoals dat bij Boskalis op de Lange Haven ook zo mooi is gelukt. Hoe gaat het logistiek, op die smalle Hoogstraat die niet anders dan in één keer – in de breedte – kan worden aangepakt, aldus Geert Medema van de gemeente Schiedam. Maar in de lengte van die lange Hoogstraat wordt uiteraard wel gefaseerd; de winkels moeten zo kort mogelijk verstoken blijven van een makkelijke toegang.

Hoe dat gaat lopen zal duidelijker worden in de aanbestedingsprocedure, als de plannen van de kandidaten die het werk willen verrichten duidelijk worden. Die loopt vanaf september tot de gunning in januari. Want het is de ambitie om in februari te beginnen met het werk, zodat dit in september – 'voor de vele evenementen die er in september zijn' – gereed is.

Een nieuw element in de plannen is de vergroening van de straat. De komende tijd kunnen bewoners en ondernemers in de straat en omliggende stegen hun interesse aangeven voor geveltuintjes, klimplanten, mobiele bloembakken en vaten met bloemen. Daar zijn verschillende stimuleringsregelingen voor ingericht, die het letterlijk opfleuren van de Hoogstraat verder kracht bij moeten zetten.

Zie ook dit artikel uit juli vorig jaar.

Bekijk de foto'sGerelateerd