Sofi de France gaat dicht - en opent als Soof

10-08-2019 Winkelen Redactie

Impressie van 'de nieuwe' Soof


SCHIEDAM – Nog een uurtje is Sofi de France in de Hof van Spaland open, ‘oude stijl’. Als vanmiddag om vijf uur de deuren sluiten, blijven die naar verwachting drie weken dicht voor het publiek; ‘de Sofi’ gaat verbouwen. Drastisch.

Eigenaars Patty Rook en Arjan de Langen zijn er aan toe: een nieuw avontuur, een nieuwe toekomst.. Sinds 2011 zijn zij de eigenaren van de broodjeszaak die vader De Langen sinds 1996 in het winkelcentrum dreef. Na acht jaar verlangen de eigenaars er naar hun eigen kleur aan de zaak te geven.

En, toegegeven, de winkel, een van de belangrijkste punten in het winkelcentrum voor een stop om bij te tanken en bij te praten, is ook toe aan een actualisering. Qua inrichting, en qua assortiment. Beter dan te wachten totdat de klanten dat zelf zouden stellen – en meer en meer zouden wegblijven, besloten de ondernemers nu aan de slag te gaan. De rustige zomerperiode leek daarvoor het beste moment.

Arjan de Langen en Patty Rook steken daar veel van hun tijd in: uitdenken wat er op de nieuwe kaart moet komen, hoe die eruit moet gaan zien, hoe de inrichting kan bijdragen aan een sfeer die ze willen neerzetten.

Hoe die inrichting gaat worden? “Industrieel”, is het woord dat De Langen er aan hangt. Niet dat het overdreven strak – en daarmee ongezellig – wordt. Maar de gekozen materialen zijn eerlijk en stoer, hout en metaal. “En toch warm”, ja, zo moet het worden. Voor de inrichting werd Sofi de France ondersteund door de specialisten van Studio F.

En als alles verandert, ja dan ook de naam. Sofi wordt Soof. Huiselijk en toch een tikje prettig-gestoord-en-er-valt-altijd-wat-te-beleven (voor wie de gelijknamige film heeft gezien).

Voor De Langen was ook nu het moment gekomen om zijn zaak aan te pakken, omdat het huurcontract loopt tot 2024. En er sprake is van serieuze vernieuwingsplannen met het winkelcentrum; vier, vijf jaar is een termijn waarop de investeringen terug te verdienen zijn.

Even keken de jonge ondernemers – De Langen is 33 jaar – ook naar mogelijkheden om een andere ruimte in Hof van Spaland te betrekken. Het ING-kantoor op de kop van het winkelcentrum leek hen wel wat. “Maar ik was net te laat, de slager was me voor.” Wellicht komt het er nog eens van in samenwerking een klein terras te openen.

Maar eerst de verbouwing. De Langen gaat veel zelf doen – en veel is ook al voorbereid, klaargezet, aangeschaft. In drie weken tijd moet het tot een mooi geheel worden gemaakt. Het nieuwe buffet is er bijvoorbeeld al, gemonteerd en wel, en zal verhuizen van de zijkant naar achter in de zaak, een move die tien zitplaatsen extra oplevert.

Wat er in dat buffet wordt aangeboden zal ook anders zijn dan wat de klanten vandaag nog konden consumeren. “Het wordt wat luxer, met meer versproducten. We denken bijvoorbeeld aan een yoghurtontbijt.” Het is zaak de zuinige Schiedammer te verleiden ook eens iets anders te laten bestellen dan een broodje kaas of tosti; uiteraard verbetert het rendement van de bedrijfsvoering als iedere klant gemiddeld iets meer uitgeeft. Ook wil de ondernemer graag een vergunning verkrijgen om aan het eind van de middag ook een borreltje te mogen schenken. Dat heeft echter meer voeten in de aarde dan verwacht en ‘het verlof’ zal mogelijk bij de borrel voor de opening van de nieuwe zaak, nog niet binnen zijn.

Die opening staat gepland voor later in de zomer; de planning is om op 2 september in ieder geval weer open te gaan, maar dat moet natuurlijk wel lukken. Werk aan de winkel!