Categorieën

Service

Schiedammers beginnen alternatieve voedselbank

Schiedammers beginnen alternatieve voedselbank
Winkelen

Schiedammers beginnen alternatieve voedselbank

  • Redactie
  • 15-02-2020
  • Winkelen
Schiedammers beginnen alternatieve voedselbank

SCHIEDAM - Inwoners van Schiedam Willy Heikamp (Schiedam-Nieuwland) en Sharda Ramjiawan (Schiedam-Oost) hebben op eigen initiatief een alternatieve 'voedselbank' opgezet. 

Willy Heikamp heeft zich de afgelopen jaren als bewoonster ingezet voor bestrijding van de rattenplaag in haar wijk Nieuwland. Dat bleef niet onopgemerkt. Zij won de Valentijnsprijs 2019 en Teun van de Keuken van de KRO-NCRV maakte met haar een wandeling door de wijk. Door aandacht te vragen voor het probleem van de rattenoverlast kwam de 55-jarige Willy Heikamp in haar wijk zowel in contact met veel inwoners als ondernemers. 

"Als je mensen ontmoet, merk je ook dat er bij een aantal van hen problemen leven. Ze leven bijvoorbeeld in eenzaamheid en of ze hebben te maken met schrijnende armoede. Ik heb gemerkt dat er nogal wat mensen zijn die op papier net te veel verdienen om van de bestaande Voedselbank gebruik te kunnen maken, maar die toch grote moeite hebben om de touwtjes aan elkaar te knopen, die moeite hebben om elke dag met het hele gezin te eten", zegt Heikamp. "Aan de andere kant kom je dan ook in aanraking met betrokken ondernemers. Het is nu zo dat ik het brood krijg dat een supermarkt in Nieuwland aan het einde van de dag niet heeft verkocht. Van een restaurant in Nieuwland krijg ik de nog goede etenswaren, die de volgende dag niet meer verkocht kunnen worden. Samen met Sharda Ramjiawan en een grote groep mede-vrijwilligers kunnen we er nu voor zorgen dat er in totaal zes dagen in de week bij twintig gezinnen - verdeeld over Oost en Nieuwland - eten wordt gebracht."

Een andere organisatie die de helpende hand heeft toegestoken is Woonplus. De vrijwilligers mogen een leegstaand winkelpand aan het Schuttersveld in Schiedam gebruiken."Het is niet alleen handig om van hieruit de verdeling van eten te organiseren. We kunnen er ook beschikbaar komende houdbare levensmiddelen opslaan. Ook gebruikte kleding krijgen we om een nieuw leven te kunnen geven bij degenen die het nodig hebben. Je ziet ook dat er andere sociale activiteiten ontstaan. Zo leren mensen met een taalachterstand Nederlands door sociaal met elkaar bezig te zijn. We willen ook naaimachines ter beschikking stellen, zodat mensen die thuis niet over zo'n apparaat beschikken, bij ons hun verstelwerkzaamheden kunnen doen. En, ook niet onbelangrijk, de koffie staat klaar en is gratis."