Samen voor onszelf: Da Enzo

09-09-2019 Winkelen Redactie


SCHIEDAM – “Samen iets voor onszelf beginnen.” Dat was de stille wens van Olga Fa ust e Do ming ues en Enzo Frisina, al 25 jaar een stel. Toen het horecapand op Malmö 86 eerder dit jaar vrijkwam, was dat zoveel als de buitenkans die je niet mag laten lopen.

En is Schiedam is ‘een Italiaan’ rijker: Da Enzo. In het pand waar al eerder een restaurant zat met de keuken uit het land van La Dolce Vita. Fa uste Do ming ues vertelt dat het nog geen uitgemaakte zaak was om het restaurant te beginnen. Enzo heeft al twintig jaar een goedlopend restaurant in Warmond, dus er staat ook wat op het spel. ‘Mevrouw’ Enzo heeft een goede baan, drie dagen in de week. Dus de vijftigers hebben er goed nagedacht, maar ja: een droom laat je ook niet zo maar lopen.

Veel werk zal neerkomen op de ranke schouders van Olga, geboren Schiedamse van Spaanse komaf. Haar drie kinderen, studenten, hebben aangegeven te helpen waar nodig. Verder is er de kok, de ‘pizzaiolo’, de afwashulp. “En we voeren de komende dagen nog sollicitatiegesprekken.”

En zo ging de vakantie dit jaar eraan, werd er hard gewerkt aan een volledig nieuwe inrichting (‘alles was eruit gehaald’) en kon er vanavond een open huis worden gehouden, voor ieder uit de buurt die nieuwsgierig was. En voor gasten uit Warmond.

De opkomst was mooi. Schiedam-Noord is niet gezegend met veel horecamogelijkheden, dus even kijken bij de buren, dat wilde men wel. Olga en Enzo wonen zelf ook in Sveaparken. Da Enzo wil ook echt een buurtrestaurant worden, vertelt Fa uste Do ming ues. De kracht van Enzo is zijn gastheerschap, de gezelligheid die hij weet te creëren, ongeacht de aard van zijn gasten.

Enzo komt uit Ligurië, de Bloemenrivièra tussen Ventimiglia en de Cinque Terre en neemt zijn keuken ‘van huis uit´ mee. Maar het wordt geen ‘high society’gewoon, de goede, lekkere Italiaanse keuken, inclusief pizza’s. Vers en huiselijk.

In Da Enzo gaat het in eerste instantie om de avondmaaltijd. “We willen zeker ook op het terras gaan denken aan lunches, maar we bouwen het rustig op”, aldus Fa uste Do ming ues. Geopend van woensdag tot en met zondag. Met plek voor zijn veertig couverts binnen, en eenzelfde aantal buiten, bij mooi weer. Hopelijk tot vreugde van de familie Fa uste Do ming ues – Frisina, en van de buurt en de stad.

Bekijk de foto'sGerelateerd