Rituals rukt op in winkelstraat, maar niet in Schiedam

25-01-2019 Winkelen Redactie

DA in Hof van Spaland


SCHIEDAM - De winkels van Rituals en New York Pizza rukken op in de Nederlandse winkelstraten. Beide merken zijn nieuw in de Top 100 met ketens met de meeste winkels in ons land. Rituals kent nu 115 winkels, maar opmerkelijk genoeg geen in Schiedam.

New York Pizza is gevestigd aan het Nieuwlandplein en op nog 128 plekken in Nederland. De eerste zaak werd in 1993 geopend in Amsterdam - 'NYP' is dan ook een Nederlands bedrijf, net als RItuals overigens. De pizzaketen staat nu op plaats 90 in de lijst.

Deze cijfers komen van bureau Locatus, gespecialiseerd in onderzoek naar de Nederlandse winkelstraten. In de lijst die het opstelde staan zowel bedrijven met eigen vestigingen als franchiseketens. Veel merken zijn een mix van beide soorten winkels.

Een sterke stijger in de Top 100 zijn de DA-drogisten. Na de financiële problemen voor de groep in 2015 en 2016, was 2018 het jaar van de groei met 36 filialen, omdat veel DIO-drogisterijen verder gingen onder de vlag van de Drogisten Associatie. DIO verloor 37 plaatsen en kent nu op plek 82 in de lijst nog 139 vestigingen. DA kent 235 zaken, waarvan één in Schiedam.

De meest 'typisch Nederlandse' zaak in de winkelstraten tussen Delfzijl en Breskens is niet Albert Heijn maar het Kruidvat. Dat is overigens al sinds 2013 het geval - en tot die tijd was het niet AH, maar de Rabobank dat op de meeste plekken in het land vertegenwoordigd was. Het Kruidvat kent 956 winkels, waarvan vier in Schiedam. Overigens is er niet zo veel Nederlands aan het bedrijf (anno 1975), sinds de familie De Rijcke het in 2002 verkocht aan de A.S. Watson Group, onderdeel van Hutchison Whampoa Limited, dat weer voor een belangrijk deel in handen is van Cheung Kong Limited. De winst van het Kruitvat gaat dus voor een belangrijk deel naar China.

Albert Heijn telt volgens Locatus 852 filialen, met eveneens vier Schiedamse winkels, de 'to go' op het station meegerekend. Concurrent Jumbo is het afgelopen decennium groot gegroeid met 613 winkels; in Schiedam niet meer dan een afhaalpunt voor onlinebestellingen.

Opmerkelijke stijgers in de lijst zijn twee slijterijen, die van de supermarkten Jumbo en Coop. Die stegen respectievelijk 21 en vijftien plaatsen. De slijterijketen Mitra daarentegen - vorig jaar nog op plaats 100 - nu buiten de lijst gevallen. Opvallende zakker in de lijst is de Wereldwinkel. Die idealistische keten had tien jaar geleden nog bijna vierhonderd vestigingen, nu zijn er nog 234 over, waaronder een zaak in Schiedam.

In de top 10 van de lijst is de Hema bezig aan een opmars: in 2013 nog op tien, nu op zes, een plekje hoger dan vorig jaar. De Hollandse Eenheidsprijzen Maatschappij wisselde stuivertje met Zeeman. Grote afwezige in de top 10 is Blokker, in 2015 nog op nummer 3, nu verdwenen onder de tien meest aanwezige zaken in Nederland. Nieuw op nummer 10 is Regiobank, een plek die ten koste gaat van de Keurslagers.

Als gekeken wordt naar de grootte van de winkels, ontstaat er een andere lijst. Daarin is Decathlon een opvallende naam. Het Franse sportwarenconcern, dat nog steeds denkt ook naar Schiedam te komen, ging van positie 88 naar 63. Een andere stijger in dit overzicht is Hudson's Bay. Het Canadese bedrijf dat doorging waar V&D ophield komt uit op plek 33.

In de top 10 wisselden Lidl en Karwei van plek, op vijf en zes, met Lidl in de lift. Karwei heeft aangekondigd zijn enige vestiging in Schiedam te sluiten. Lidl heeft drie Schiedamse supermarkten. Deze twee concerns moeten naast de twee grootste supermarktketens van het land ook de twee grote doe-het-zelfbedrijven Praxis en Gamma voor laten. Ikea staat op plek 10.

Nieuw op de lijst met grote zaken zijn Bauhaus, Coppelmans, Jumper, Sani-Dump en Rataplan. Bauhaus is 'hoogste binnenkomer' op plek 87.