Opluchting bij Intertoys-winkel in Nieuwe Passage

08-03-2019 Winkelen Redactie


SCHIEDAM - Het personeel van de Schiedamse vestiging van Intertoys is opgelucht dat het filiaal in de Nieuwe Passage niet op 'de lijst van 91' staat die vandaag bekend werd. Op die lijst de filialen van de failliete speelgoedketen die morgen aan een leegverkoop beginnen.

De winkels verkopen leeg omdat ze midden mei de deuren definitief zullen sluiten. Het gaat onder meer om winkels in Delft, Spijkeniss en drie in Rotterdam (Zwart Janstraat, Groene Hilledijk en Siciliëboulevard (Nesselande). "Gelukkig voor een stad als Schiedam staan wij daar niet op", aldus de bedrijfsleidster van de winkel in de Passage.

Vandaag werd bekend dat het Portugese bedrijf Green Swan de boedel van Intertoys koopt van de curatoren. Toen was sprake van 220 winkels die door de nieuwe eigenaar voortgezet zouden worden. De keten kende naar verluidt 286 winkels in eigendom. Verder zouden er zo'n honderd winkels in franchise zijn, dus eigendom van zelfstandige ondernemers; deze laatste vallen buiten het faillissement.

De winkel in de Nieuwe Passage - 'de enige speelgoedwinkel in Schiedam', aldus de bedrijfsleidster - is eigendom van Intertoys (dat weer eigendom is van het Britse bedrijf Alteri, na verkoop door het Blokkerconcern vorig jaar). En dus failliet. De dertien medewerkers - van bedrijfsleidster tot zaterdaghulpen - hebben de afgelopen weken sinds uitstel van betaling en faillissement gewoon doorgewerkt. Sinds het bedrijf op 21 februari daadwerkelijk op de fles is, betaalt de bedrijfsvereniging hun salaris.

De werknemers staan formeel op straat; de nieuwe eigenaar is niet gebonden aan arbeidscontracten, ongeacht dienstverband of arbeidsverleden van het personeelslid. "We kunnen naar verwachting over een week of twee opnieuw solliciteren naar onze baan", aldus de bedrijfsleidster.Gerelateerd