Opleving verkoop Schiedamse boekwinkels

20-01-2021 Winkelen Redactie


SCHIEDAM - Ook de Schiedamse boekwinkels merken dat de campagne van Nederlandse schrijvers om boeken te kopen bij de lokale boekhandels, niet aan dovemansoren zijn besteed.

Bekende auteurs als Simone van der Vlugt, Tommy Wieringa, Adriaan van Dis en Paulien Cornelisse roepen sinds enkele dagen op uitnodiging van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) op om boeken te bestellen bij de boekenwinkels in eigen stad. De winkeliers bezorgen over het algemeen thuis.

De actie 'Steun je boekhandel' levert extra bestellingen op bij Post Scriptum en het Schiedams Boekhuis. "Deze campagne is zo effectief dat wij er veel nieuwe klanten bij hebben gekregen", stelt Rob Holmer van de laatste winkel, gevestigd in de Hoogstraat.  "Mensen die eerst veel online bestelden bij het grootwinkelbedrijf zijn nu actief de lokale boekhandels aan het benaderen om daar te bestellen", zo ervaart hij. "Het besef dat de lokale boekhandel dreigt om te vallen gaat zelfs de mensen die veel online kopen te ver."

"We merken zeker wel een verbetering als je kijkt naar het aantal bestellingen. Kleine bestellingen, grote bestellingen, Schiedam-Noord, - Centrum of Vlaardingen, het zit er allemaal bij", ziet ook Gerben de Bruijn van Post Scriptum extra toeloop.

Maar het is goed om de opleving in perspectief te zien, aldus De Bruijn. "Daar zijn we heel dankbaar voor en blij over. Maar het is natuurlijk niet wat het zou moeten zijn om dit lang vol te kunnen houden. Het is wel een groot stuk minder dan de normale omzet. Maar, ach, we klagen niet..."

Holmer denkt dat de omzetboost blijvende effecten kan hebben. "Veel klanten zeggen dat zij het fantastisch vinden dat wij zo snel hebben geschakeld en persoonlijk de boeken komen brengen. Dat het in sommige gevallen wat langer duurt voordat zij hun bestellingen krijgen maakt die klanten niet uit, als de boekhandel maar blijft bestaan."Gerelateerd