Ondernemers laten zich kennen in moeilijke week

20-03-2020 Winkelen Redactie

Enkele markante binnenstadondernemers in betere tijden, zomer vorig jaar; foto: centrummanagement


SCHIEDAM – Kitty Buijtendijk, centrummanager van Schiedam, heeft er een enerverende week op zitten. Helaas. De Coronacrisis leidde tot veel vragen van ondernemers in de binnenstad.

Haar inzet is en blijft om juist ‘die ene ondernemer met die ene vraag verder te helpen’. Als ze niet zo consequent alle vragen en verzoeken zou hebben afgehandeld, zou ze zijn doorgedraaid. “Het was een rollercoaster.” Ze sprak tientallen ondernemers, velen van hen meerdere keren. Plus al die mailtjes...

Zij heeft ook haar pappenheimers leren kennen. Sommige ondernemers zijn bescheiden en reageren dito, anderen zijn superpro-actief met het vinden van oplossingen voor de problemen die zich aandienen. Van de restauranthouder die bedenkt dat uitgifte van eten nog wel mogelijk is – maar wat komt er allemaal niet kijken om een uitgifteloket te realiseren – tot de zzp-er die ineens verstoken is van opdrachten en dus inkomsten. “Het is echt heftig.”

Het is een belangrijke steun dat de overheid communiceert de ondernemers in stad en land niet te laten vallen, maar ‘de achterkant’ van die hoopgevende mededelingen is nog niet erg ingericht. “Niemand blijkt dan in staat of bereid jouw vraag in behandeling te nemen.” Toch hoor je Buijtendijk niet klagen over de bereidwilligheid die ze ervaart. Zowel bij gemeente, als bij werkgeversorganisaties als elders treft ze vooral mensen die willen samenwerken. “Maar vaak weten mensen het niet, weet niemand nog iets.”

Dat is belangrijk, ook voor ondernemers die willen ondernemen en wellicht wel een gokje willen nemen of hun initiatieven aan alle eisen voldoen, ja dan te nee. “Maar denk aan de horeca-ondernemer voor wie nu regelingen worden aangekondigd en die nu probeert met nieuwe initiatieven toch een inkomen bij elkaar te verdienen. Die vraagt: ‘ben ik mijn compensatie kwijt als mijn nieuwe diensten een klein beetje opleveren?’. Dat soort vragen zijn nog niet te beantwoorden.”

Er zijn ondernemers die het water aan de lippen staat, aldus Buijtendijk. Dat is niet zo verwonderlijk als het lijkt, na een week echte crisis. “Denk aan die startende ondernemer die echt bezig is met investeren en investeren, puur op de wetenschap dat inkomsten volgens. Als die er dan niet zijn… Of de zzp-er die zijn baan op heeft gezegd met goede verwachtingen, reële verwachtingen, maar nu geen opdrachten krijgt...”

Maar heel veel ondernemers zijn in touw gegaan. “Met virtuele rondleidingen door hun zaak op internet, filmpjes op sociale media. We hebben creatieve ondernemers die alles in het werk stellen om hun klanten te blijven bereiken.”

Wat dat betreft leek het er gisteravond even op daar de grootste zorg van Buijtendijk bewaarheid werd. “Toen de persconferentie met Mark Rutte begon…” De centrummanager dacht toen even dat het bericht zou zijn dat ook alle detailhandel in het land moet sluiten. En dat bericht kan nog steeds komen, vandaag, morgen of later. Dat zou een grote klap zijn.Gerelateerd