Moederbedrijf Thuisbezorgd neemt Just Eat over

29-07-2019 Winkelen Redactie


SCHIEDAM – De Nederlandse maaltijdbezorger Take Away.com, bekend van Thuisbezorgd.nl, gaat waarschijnlijk samen verder met zijn Britse branchegenoot Just Eat. De bedrijven hebben hier overeenstemming over bereikt, zo meldden zij vanmorgen.

Het fusiebedrijf zal een van de grootste maaltijdbezorgers ter wereld zijn, met vorig jaar 360 miljoen bestellingen ter waarde van 7,3 miljard euro.

Als de overname doorgaat (aandeelhouders en mededingingsautoriteiten moeten hun oordeel nog uitspreken) krijgen aandeelhouders van Just Eat 52,2 procent van de aandelen en de eigenaren van Takeaway 47,8 procent.

Just Eat is heeft een groot marktaandeel in onder andere het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Noorwegen, Denemarken en Spanje. TakeAway, opgericht in 2000 als Thuisbezorgd, is marktleider in Nederland, Duitsland, België en Polen en is met 2600 medewerkers actief in elf landen. Dat zijn er twee minder dan Just Eat, dat niet in Nederland actief is.

Het fusiebedrijf zal zich vestigingen in Amsterdam en heeft al aangegeven ook een beursnotering in Londen te willen, waar Just Eat is gevestigd. Het bedrijf zal een waarde hebben rond de tien miljard euro. Bedoeling is dat de aandeelhouders Just Eat voor iedere tien aandelen één aandeel Take Away krijgen. Overigens hebben de twee de bedoeling het nieuwe bedrijf Just Eat Takeaway.com te noemen.

Take Away-directeur Jitse Groen gaat het fusiebedrijf leiden, Paul Harrison van Just Eat wordt de financieel directeur. Groen stelde eerder dat er in de thuisbezorgdmarkt alleen geld te verdienen is door de marktleider. Vorig jaar stopte bezorger Foodora al in Nederland, omdat het geen winst kon maken.

In Schiedam maken onder meer de voedselverkopers Tabor, De Beren, Woo Ping, Het Haasje, New York Pizza en Domino's Pizza gebruik van de diensten van Take Away.Gerelateerd