Laat de rommelmarkten tot ons komen

19-02-2017 Winkelen Han van der Horst

COLUMN - Net als veel andere Schiedammers ben ik vaak op het Heemraadsplein te vinden als daar een rommelmarkt wordt gehouden. Je weet nooit hoe een koe een haas vangt. Het is er altijd gezellig en rond het plein zijn gezellige kroegjes waar je even kunt neerstrijken en wellicht mensen ontmoet die je lang niet gezien hebt.

Dat is nu afgelopen. De gemeente Rotterdam staat het namelijk commerciële partijen niet meer toe om in de openlucht rommelmarkten te organiseren. Dat mag alleen als het voor een goed doel is. Kerken en verenigingen krijgen wel toestemming, mensen die er een boterham mee verdienen niet. Het is niet helemaal duidelijk wat voor motivatie ze op de Coolsingel hadden om deze vorm van particulier initiatief aan banden te leggen en van een college dat gedomineerd wordt door Leefbaar Rotterdam en D66 zou je zo’n maatregel ook niet verwachten, maar dat doet er niet toe.

Voor Schiedam ligt hier een kans en die moeten we met beide handen aangrijpen. Als die rommelmarkten uit Rotterdam verbannen worden, laat ze dan maar naar onze stad komen. Wij hebben momenteel te maken met een slecht bezocht centrum. Dat geldt in het bijzonder voor de Hoogstraat waar het tegenwoordig altijd een stuk stiller is dan op de Mgr. Nolenslaan. Goed gesorteerde rommelmarkten trekken veel publiek uit alle rangen en standen. Dat bewijzen niet alleen de Maasstedelijke, maar ook onze eigen ervaringen.

Je kunt het ook zien aan het grote succes van die winkel op de Hoogstraat waar particulieren een stuk uitstalkast kunnen huren om hun spulletjes aan de man te brengen. Daar lopen altijd klanten. Voor wie die zaak niet kent: het is vlak bij de uitgang van de Nieuwe Passage op de Hoogstraat.

Laat de markten tot ons komen. Dat zal zeker meer leven brengen in de binnenstad. En andere manieren om volk te trekken – behalve de Brandersfeesten – zijn er eigenlijk niet. Die stalletjes vormen geen concurrentie voor de zittende winkeliers. Integendeel, zij krijgen meer volk voor hun deur en het is aan hen om dat zo ver te krijgen om ook bij hen over de drempel te stappen.

Hier ligt een kans. En het kost niet eens geld.Gerelateerd