Honderdenvijf jaar geschiedenis naar het museum

20-03-2019 Winkelen Redactie

Hans en Carla Rietkerken, met Merel van der Vaart in het midden; foto op Homepage: Jan Schrijver


SCHIEDAM - Een monument in de stad is niet meer. Dat kun je vandaag wel zeggen, nu de laatste duidelijke getuigen van honderdenvijf jaar Rosa vanmorgen van de gevel verdwenen.

Niet dat de letters die door medewerkers van het Stedelijk Museum werden losgeschroefd al die jaren hebben meegemaakt. Feitelijk zijn ze nog jong: Hans Rietkerken liet in 2014 zijn gevel renoveren en koos voor nieuwe letters. Ook het beeldmerk dat liet zien dat Rosa 'hofleverancier' was, prijkte pas sinds 2014 op de gevel.

Het laatste ornament gaat aan de muur in de flat van Hans en Carla aan de Maasboulevard; het stel, de afgelopen dertig jaar eigenaar van Rosa, verkocht zijn zaak annex bovenwoning aan twee nieuwkomers in de stad, die er een modezaak gaan beginnen. De Rietkerkens, derde generatie in de winkel, zochten een mooie flat, en vonden die dus met uitzicht op de Nieuwe Waterweg en Rotterdam.

De letters krijgen geen plekje boven het logeerbed of op het balkon, maar gaan naar het Stedelijk Museum. Dat ontfermt zich over het beeldmerk in zijn hoedanigheid van conservator van de Schiedamse geschiedenis. De letters Rosa Bloemsierkunst komen in de collectie en zullen te zien zijn op de tentoonstelling 'In de Hoogstraat', die vanaf 29 juni in het museum - de buur van Rosa! - te zien is. 

Merel van der Vaart, de nog niet zo lang geleden aangestelde conservator Stadsgeschiedenis van het museum, is in haar nopjes met de aanwinst. "We hopen meer van dit soort voorwerpen te verzamelen." Reclameborden, attributen uit verdwenen winkels en zeker ook foto's van de Hoogstraat zijn bij haar nog zeer welkom, met het oog op de zomertentoonstelling.Gerelateerd