Categorieën

Service

Het verdwijnen van een buurtwinkel

Het verdwijnen van een buurtwinkel
Winkelen

Het verdwijnen van een buurtwinkel

  • Ted Konings
  • 15-08-2018
  • Winkelen
Het verdwijnen van een buurtwinkel

Tineke Rotmans: "“Hard werken, een band opbouwen en goeie mensen om je heen hebben”, dat is een buurtwinkel runnen


SCHIEDAM – De buurtwinkel gaat dicht. Rotmans in de Westfrankelandsestraat stopt er op 31 augustus mee.

De meest geliefde winkel van west ondergaat zo het lot dat heel veel kleine middenstanders eerder over zich heen moesten laten komen: niemand wil de met veel inzet en zorg opgebouwde winkel overnemen. Maar of dat altijd elders ook het geval is of niet: de klanten zullen Tineke Rotmans en haar team missen.

Vraag het ze, de dame met rollator, de blonde sfeermaker van de buurt, de Poolse buurman; ze beamen grif dat het een verschil gaat maken in hun leven, de sluiting van Rotmans Buurtsuper. Tijdens het koken geen olie of boter meer in huis? Even naar de winkel-op-de-hoek. Is het zo gezellig maar is wijn of bier op? “Als ik bel blijven ze nog wel even open!” Een boodschap kan in drie minuten gedaan zijn, maar kan ook dertig minuten duren, als je bij Rotmans langsgaat. En die kans is vrij groot. “Je raakt hier altijd gezellig aan de babbel.” Is zo'n kleine winkel dan niet veel duurder dan de supermarkt? “Nee joh, dat valt best mee, soms zelfs goedkoper.”

Tineke Rotmans kent haar pappenheimers. 'Die klant wil halve onsjes, die is net terug van vakantie, die heeft een verdriet te verwerken gehad.' Al 34 jaar runt ze de zaak. Eerst met haar man Henk, na diens overlijden de laatste jaren met haar dochter Sabrina als grote steun, plus de drie medewerkers van de zaak. Nu maken lichamelijke klachten dat zij zich genoodzaakt ziet het werk te stoppen, op … jarige leeftijd. Artrose, staan is steeds bezwaarlijker voor haar. Zes dagen in de week. Plus vakken bijvullen, schoonmaken...

Een koper diende zich niet aan. Niet eentje die de winkel voort wil zetten in ieder geval, al heeft Rotmans nog een sprankje hoop dat haar zaak een buurtwinkel blijft. Het pand is verkocht en moet leeg worden opgeleverd, maar nog niet bekend is wat de nieuwe eigenaar er mee gaat doen. De werknemers hebben elders een baan gevonden of stoppen ook met werken.

Ooit was het pand van 'de DES'. Haar man was bedrijfsleider van een andere winkel van de Coop, de groep die de winkels na het faillissement van DES voortzette. Toen ook de Coop in financiële problemen kwam en de winkel waarin hij werkte stopte, besloot Henk voor zichzelf te beginnen, met Tineke, in de Westfrankelandsestraat. In eerste instantie als Coop-winkel, later werden de spullen betrokken van inkoopcombinatie Boon.

Tineke zou het wel wat vinden als de Frankelandgroep te porren valt om haar winkel voort te zetten. Veel van haar klantjes komen uit het verzorgingshuis en hebben 'een loopie' aan een gang naar Rotmans, om iets lekkers in huis te hebben als de kinderen komen. Vaak kwam Tineke ook in het huis, als zij de boodschapjes kwam brengen. Maar ze begrijpt ook wel dat dat misschien wat te veel is gevraagd van een zorginstelling...

Wat is er nodig om een buurtwinkel te runnen? “Hard werken, een band opbouwen en goeie mensen om je heen hebben”, dat zijn de belangrijkste factoren volgens de onderneemster. Dan valt er best goed te verdienen.

De buurt zal haar missen, en Tineke Rotmans haar klanten. Haar winkel werd toch zo'n beetje de woonkamer van de wijk. En nu? “Eerst eens lekker uitrusten.” En tijd maken voor vriendinnen, want dat schiet er wel een beetje bij in als je een winkel hebt. “Als er een feest is ben je moe.” Een nieuwe heup staat daarna op het verlanglijstje. “En dan zien we wel wat er om mijn pad komt.”