Het gaat best lekker met Schiedam lezersstad

16-09-2018 Winkelen Han van der Horst


COLUMN - Deze week bracht Facebook een goed bericht. De toekomst van boekhandel Post Scriptum in winkelcentrum Hof van Spaland is veiliggesteld. Meneer en mevrouw Aret doen de winkel per 1 januari 2019 over aan meneer en mevrouw De Bruijn. Ruud Aret wordt op die manier opgevolgd door zijn tweede man Gerben de Bruijn. Een seksistische manier van formuleren, omdat ze allebei afhankelijk zijn van hun partner? Dat moet dan maar.

Het gedrukte woord heeft het moeilijk in Nederland. Kranten en tijdschriften hebben er moeite mee om hun verkochte oplages te handhaven. De huis- aan huisbladen zijn geen schim meer van wat ze in de twintigste eeuw waren. Dat kun je in je brievenbus zien, voor zover ze nog bezorgd worden. En ook boekhandels moeten tegen de stroom oproeien.

Daarom mag Schiedam zichzelf feliciteren dat het als middelgrote stad toch nog twee boekhandels bezit, het jonge Schiedams Boekhuis op de Hoogstraat en het veel oudere Post Scriptum in Spaland. Dat Post Scriptum is – meen ik – een voortzetting van de kantoorboekhandel Mercurius, destijds gevestigd op de hoek van de Lange Haven en de Branderssteeg. Het bedrijf ging met een uitgebreider assortiment de spoorweg en de A20 over om een nieuwe toekomst te vinden in Kethel. Daar ontwikkelde Post Scriptum zich tot een goed geoutilleerde boekhandel. Ruud Aret beperkte zich niet tot zijn handel maar organiseerde tal van activiteiten en literaire avonden om zo kwaliteit en kleur te brengen in de culturele activiteiten van Schiedams noordelijke wijken. Zo heeft Post Scriptum de stormen van de tijd overleefd. Het bedrijf wordt nu overgedragen aan iemand die onder mentorschap van Ruud Aret gepokt en gemazeld is geraakt in het boekenvak. Luisteraars van de lokale radio kennen zijn stem, want daarop is hij te horen met zijn literaire recensies en aanbevelingen.

Ook het Schiedams Boekhuis is een levendige zaak met een eigen programma voor liefhebbers van lezen. Je zou kunnen zeggen dat die twee zaken – elk in een ander deel van onze stad – zich aan elkaar optrekken.

Het gaat best lekker met Schiedam lezersstad.Gerelateerd