Categorieën

Service

Een kasteel vol lekkers - in de Groenelaan

Een kasteel vol lekkers - in de Groenelaan
Winkelen

Een kasteel vol lekkers - in de Groenelaan

  • Redactie
  • 29-07-2017
  • Winkelen
Een kasteel vol lekkers - in de Groenelaan

Koorengevel wil graag de verrassing erin houden en laat daarom geen fotografen toe in de zaak - maar een oude snapshot van enkele weken geleden is er wel..

SCHIEDAM – Een winkel als een kasteel, waar je lekkere dingen kunt kopen, iets kunt leren en kunt genieten. Dat moet 'Kasteel van Zuydt' worden, van Ronald Koorengevel.

In de Groenelaan zullen bezoekers een bijzondere ervaring op gaan doen. Dusdanig dat het mensen van verre naar de Gorzen lokt. Als een soort mini-Efteling van de Waterweg.

Wie denkt aan onbekommerd genieten van overdadig eten, denkt aan ridderbacchanalen, aan Obelix, aan koningen en keizers. Die denkt aan kastelen, aan de middeleeuwen. Dat is ongeveer ook zoals Koorengevel het voor zich ziet: zijn nieuwe zaak wordt een middeleeuwse ervaring, een plek vol lekkers, om je ogen uit te kijken.

Koorengevel verhuist zijn bakkerswinkel Van Kooren Brood en Banket, nu nog op de hoek van de Leliestraat en de Groenelaan. Enkele tientallen meters verderop is hij al maanden aan het werk in de zaak waar ooit BTS (Betere Service) gevestigd was. Het is een sprong voorwaarts voor de ondernemende ondernemer. Een bakkerszaak bedient vandaag de dag nog maar een betrekkelijke kleine groep klanten. "Geld is voor mij nooit de drijfveer geweest." Maar als je dan toch hard werkt, is het wel zo leuk om eer van je werk te hebben. "Een spraakmakende winkel neerzetten, eentje die nog niet bestaat, waarover gepraat wordt. Dat is mijn drijfveer."

Dat moet het worden, in de Groenelaan: een spraakmakende, eerste middeleeuwse beleveniswinkel. “Van Nederland, en misschien wel veel verder!”, aldus Koorengevel. Met een winkel die 'je even in een andere wereld brengt' zijn wel klanten te trekken vanuit een groter gebied. “Even de Efteling voorschotelen”, wie wil zich dat nou niet laten gebeuren...”

Dat was en is het plan, de lumineuze ingeving die Koorengevel samen met enkele vrienden en handige hulpen, waaronder zijn huisbaas, nu al maanden doet klussen, verzinnen, ontwerpen.Al doende worden de plannen bijgesteld. "Alles gaat op gevoel; ik doen niet aan research of het opstellen van een bedrijfsplan."

Langzaam maar zeker wordt de zaak omgetoverd tot een middeleeuws kasteel. “Niet alleen een eetkasteel, maar ook een w-eetkasteel”, aldus Koorengevel. In de winkel komen informatiepanelen waar de bezoeker met behulp van een telefoon en QR-code, kan leren over die tijd, die liep van wel zo'n vijftienhonderd tot vijfhonderd jaar geleden. Kinderen en volwassenen die goed rondkijken of vaak komen zullen op zeker moment alles weten over het leven in die tijd, over harnassen en schilden, over eten...

“Natuurlijk blijven we bakker met tompouces en tijgerbrood.” Koorengevel neemt een banketbakster in de arm die 'koekjes uit eigen kasteel gaat bakken'. Zoals 'kasteeltjes', bij velen een bekend koekje, maar ook het nog onbekende 'jeneverkasteeltje' staat op de rol. De bakker gaat ook middeleeuws brood bakken. Dat gaat als het goed is ook naar zakelijke afnemers. “Dat worden stoere lunchboterhammen, want belegde broodjes bestonden niet in de middeleeuwen.” Bezoekers kunnen er aanschuiven om ter plekke een kop koffie – uit een aardewerk kelk – met een stoer-belegde boterham te eten. In het kasteel zal ook kaas, wijn en noten te koop zijn, natuurlijk.

Het verzinnen en bouwen is nog niet klaar: de komende weken moet er aan de Groenelaan nog veel werk worden verstouwd in de winkel van 175 vierkante meter. Koorengevel heeft dan ook nog geen echte openingsdatum – maar werkt toe naar 2 september. Maar de naam verandert niet meer: Kasteel van Zuydt.


Ps. Dit artikel is na plaatsing aangepast. Met name de passage over de drijfveren van Koorengevel en de werkwijze die vooral op intuïtie is gebouwd.