Een hectische vrijdag de dertiende - ook zonder besmetting

13-03-2020 Winkelen Redactie

Het wc-papier ging hard, bij de AH in de Lange Kerkstraat - andere foto: ook pastawaren waren gewild, zoals bij de Dirk


SCHIEDAM – Sommigen waren er druk mee, anderen waren druk met zich verbazen. De taferelen die vandaag in Schiedam te zien waren moeten sommigen hebben doen herinneren aan lang vervlogen tijden. Ook al waren er toen nog geen supermarkten…

Het was druk in de winkels. Erg druk. En mensen waren uit op bepaalde soorten artikelen: wc-papier, rijst, meel en eieren, houdbare melk, water. Schrikbarend, zo meldde J. van Blitterswijk de redactie. “Vanmiddag kwam ik mijn dagelijkse boodschappen doen bij Dirk aan de Laan van Bol’ Es. Ik schrok ontzettend: alsof een sprinkhanenplaag binnen was (geweest). Schappen leeg, alle kassa's open, winkelwagentjes tot ver over de top gevuld en in rijen tot aan het einde van de schappen.”

Van Blitterswijk vertolkt ook de ergernis die veel mensen ervaren bij het zien van dergelijk panisch gedrag: “Lieve mensen, waar zijn we mee bezig?”

Ergernis was er ook onder de marktkooplui op de Schiedamse weekmarkt. Enerzijds was het druk, veel drukker dan gewoonlijk. Wellicht dat Rotterdammers in de wetenschap dat hun zaterdagmarkt is afgelast, alvast deze kant uit kwamen. Of dat Schiedammers die gewoonlijk op de Binnenrotte hun eten kopen, nu op rond het Land van Belofte hun verse waren insloegen. Maar het verbod op de markt in Rotterdam morgen, betekent wel dat veel verkopers vandaag in Schiedam hun spullen kwijtmoeten, of anders kunnen weggooien. “Mijn man kan veel spullen nog naar een restaurant brengen. Maar reken er maar op dat we morgen gaan protesteren in Rotterdam”, vertelt een vrouw achter een groenten- en fruitkraam. “Twee weken geen inkomen.” Over het al dan niet doorgaan van de Schiedamse weekmarkt morgen is overigens nog niet besloten. De marktkooplui zijn in ieder geval bitter over het feit dat zij hun kramen her en der niet mogen uitstallen, terwijl het in het grootwinkelbedrijf drukker is dan ooit, zo lijkt het.

Richard van Breugelen, eigenaar van AH De Wolf in de Gorzen onderstreept dat. “Het is hier een gekkenhuis.” Voor een winkelier wellicht reden om de vlag uit te hangen, maar ook onnodig, aldus de AH-franchiser. “Hamsteren is niet nodig.” In de ogen van Van Breugelen is het vooral kuddegedrag dat mensen hiertoe aanzet. Of zijn relativering gewicht in de schaal legt, betwijfelt hij zelf. “Het zal de komende dagen nog wel doorgaan.”

Voor hem en zijn werknemers zit hem de drukte vooral in de vele vragen van klanten en het aansturen van het personeel. Dat moet goed gebeuren, om de vakken zo veel als mogelijk gevuld te houden, aldus Van Breugelen.

Of zou het zo zijn dat mensen zijn gaan shoppen bij gebrek aan andere bezigheid? Veel van het ruime vaste aanbod aan bijeenkomsten en ontmoetingsplekken in de stad maakte vandaag of eerder bekend zijn deuren dicht te houden. Een serieuze greep uit het rijtje:

– het gebed in verschillende moskeeën, vandaag, waaronder die in de Westfrankelandsestraat

– de Friday Drinks bij grandcafé Babbels

– Soos Blauwhuis is gesloten

– het Stedelijk Museum Schiedam is gesloten

– alle voorstellingen in het Wennekerpand en het Theater aan de Schiedam

– de vieringen in de katholieke kerken dit weekend en de komende weken, net als die in Huize Frankeland

– de wijkoverleggen, te beginnen dat in zuid aanstaande maandag

– de Open Huizendag gaat niet door

– de Frankelandgroep schrapt de bijeenkomsten waarbij ook mensen van buiten zijn uitgenodigd

– net zo min als NL Doet, waarvoor negen klussen in Schiedam waren aangemeld – ook al houden organisatoren de vrijheid om hun activiteiten voort te zetten

– het amateurvoetbal is afgelast

– ook wordt er niet gehockeyd bij HCS

– wijkcentrum De Erker sluit de deuren; kinderopvang Casa dei Bambini in het pand blijft open

– de RET gaat rijden volgens de vakantiedienstregeling

– het Foutste Feest, op 20 maart; het is uitgesteld naar 16 oktober

– De Grote Jeneverproeverij, gepland op 21 maart

– de Opschoondag op 21 maart gaat ook niet door

De Euroscoop laat niet meer dan honderd mensen tegelijkertijd in een filmzaal; de bezoekers hebben een vrije stoelkeus. Ook Wenneker Cinema annuleert geen voorstelling. In plaats daarvan limiteert het filmhuis in het Wennekerpand het aantal kaartjes voor de grote en kleine zaal samen op negentig. Het Jeugdfilmfestival morgen, georganiseerd door de jarige bibliotheek, gaat niet door.

Al met al een bijzondere vrijdag de dertiende, die voor veel mensen heel druk was, voordat de komende tijd waarschijnlijk een grote stilte in zal vallen. Gelijkheid om thuis eens wat zaken op een rijtje te zetten en de vele klusjes te doen die zich in veel huishoudens door de tijd heen opstapelen.

En laten we niet vergeten: voor zo ver de laatste informatie strekt is nog altijd geen Schiedammer besmet geraakt met het Coronavirus.


Gerelateerd