De stenen van de Hoogstraat

17-07-2016 Winkelen Han van der Horst

COLUMN - Er zijn plannen om het plaveisel van de Hoogstraat te vervangen. Dat mag wel eens gebeuren, want de huidige bestrating ligt er al vele jaren en toont slijtageplekken. Dat is dan tevens een mooie gelegenheid om de letterlijk misplaatste lantaarnpalen uit de grond te rukken, die daar - als ik mij niet vergis - zijn geplaatst op instigatie van de Rooie Vrouwen in de PvdA. Die maakten zich destijds zorgen om enge plekken in de stad waar vrouwen zich na het vallen van de avond niet op hun gemak voelden. Remedie: een zo sterk mogelijke straatverlichting. Vandaar dat elke lantaarn op de Hoogstraat twee lichtpunten heeft in plaats van een enkele.

Uit allerlei reacties op de sociale media blijkt dat nogal wat Schiedammers niet per se zitten te wachten op nieuwe stenen. Ze vinden de Hoogstraat goed genoeg. Ook gaan ze er onwillekeurig van uit dat de Hoogstraat betegeld zal worden. Dat is uit de lucht gegrepen. Wethouder Houtkamp vindt dat het plaveisel van de Hoogstraat aansluiting moet vinden bij dat van de gerestaureerde Lange Haven. Daar passen grote straattegels niet bij.

Ooit had de Hoogstraat twee smalle trottoirs langs de winkelpanden. Nu en dan stond er een grote wagen van Van Gend en Loos met oersterke, bonkige paarden ervoor, die indrukwekkende vijgen lieten vallen. Zo kwamen de bestellingen van de groothandel terecht bij de winkels met schilderachtige namen als de Broekenkoning of Waar dat wiel draait. Boven het winkelend publiek zwaaiden elektrische lantaarns in de wind. Zij hingen aan dunne kabels tussen tegenoverliggende gevels.

Een terugkeer naar die situatie zou zeker cachet geven aan de nu zo lullige Hoogstraat, maar rolstoelers en mensen met een rollator zouden niet blij zijn met stoepranden die de toegang tot de winkels belemmeren. Toch moet het mogelijk zijn om met een combinatie van plaveisel en lantaarnpalen, zichtbaar te maken dat de Hoogstraat heel oud is en deel uitmaakt van de historische binnenstad.

Als de zo vaak nog afschuwelijke winkelfronten zijn vervangen door facades die passen bij de leeftijd van het bijbehorenede pand, wordt de Hoogstraat vanzelf bekoorlijk. Dat wil zeggen: als die er bij kou en vorst geen glijbaan van maken.

De kracht van de binnnstad is zijn geschiedenis en dat moet de Hoogstraat ook uitstralen. Alleen dan wordt het weer een goede plek om te ondernemen.Gerelateerd