Categorieën

Service

Coffeeshop De Gaper is open

Coffeeshop De Gaper is open
Winkelen

Coffeeshop De Gaper is open

  • Redactie
  • 25-05-2022
  • Winkelen
Coffeeshop De Gaper is open

SCHIEDAM - Coffeeshop De Gaper op de Vlaardingerstraat is open. Onderneemster Shanna Groeneweg verkoopt er sinds maandag softdrugs en andere producten op basis van cannabis. Ze noemt haar zaak daarom een bioshop.

Groeneweg heeft kans gezien een klein wondertje te (laten) doen door in korte tijd het pand om te bouwen van een bruine kroeg tot een strak winkelpand, met weinig afleiding: een loket voor het kopen van de spullen, een tv met daarop het assortiment, achter het loket een wand met de verschillende producten in de aanbieding. Het pand betreft een gemeentelijke monument; de mooie glas-in-loodramen in de gevel zijn gehandhaafd. De monumentenstatus zorgde wel voor oponthoud, omdat die karakteristiek van het pand in eerste instantie niet in beschouwing werd genomen.

Geen verblijfsruimte dus. Met opzet, zo legt Groeneweg. “Je moet het vergelijken met een slijterij. We willen wiet verkopen, de consumptie doet men thuis.” 

Die opzet helpt, zo denkt zij, ook om de zorgen bij de buren van haar coffeeshop zo veel mogelijk weg te nemen. Geen rondhangende gebruikers dus. Samen met een bewaker voor de deur en beperkte openingstijden tot acht uur ’s avonds moet dat mogelijke overlast voorkomen, zo stelt zij.

De buren die bezwaar hebben gemaakt tegen de komst van de coffeeshop zien dat echter nog steeds anders. Zij dringen bij het college van B&W aan op intrekking van de vergunning voor de coffeeshop, momenteel de vierde in Schiedam. Volgens de advocaat van de bezwaarmakers, de directe buren naast en tegenover de coffeeschop, kan de exploitatie ervan niet worden gedoogd, omdat het niet valt binnen het lokale beleid en niet voldoet aan de zogenaamde AHOJ-G-criteria zoals die door de politie worden gehanteerd: geen reclame (affichering=A), harddrugs, overlast, verkoop aan jeugdigen en geen verkoop van grote hoeveelheden per transactie (G).

Groeneweg stelt hier wel aan te voldoen: het is nog niet erg druk in de zaak en ze zal een lange aanloop naar zakelijk succes kennen, omdat ze geen reclame maakt. De bewaker is er vooral om de identiteit van de kopers te controleren, dat wil zeggen achttien-plus en niet meer dan één keer per dag. Per klant wordt niet meer dan vijf gram wiet verkocht.

Het wachten is nu, aldus Groeneweg, op de uitspraak van de geschillencommissie, die onlangs zitting hield over de zaak. De bewoners hebben al aangekondigd naar de rechter te stappen als die uitspraak van de commissie niet leidt tot het intrekken van de vergunning.