Bijzondere dingen voor de Hoogstraat

22-08-2016 Winkelen Han van der Horst

COLUMN - Zo’n Luikse Markt elke drie weken, daar knapt de Hoogstraat echt van op. Het is meteen drukker en je hoopt dan dat nieuwkomers denken dat het bij nader inzien best meevalt in de Schiedamse binnenstad.

Toch kan het daar niet bij blijven. Je komt gewoon, behalve in de feestmaand september, te weinig bijzondere dingen tegen. Ja, er zal wel eens een clown rondhangen of een goochelaar. De Nieuwe Passage haalt wel eens tarotlegsters en andere spiritueel aangelegde mensen in huis, maar dat bedoel ik niet, hoe verdienstelijk het allemaal ook is.

Ik bedoel bijzondere dingen waar je verbaasd van staat. Zaterdagmiddag kwam ik op de Koopgoot een wandelend kunstwerk tegen dat zich voorzichtig een weg zocht tussen het publiek. Ik dacht eerst dat een groepje mannen zich synchroon bewoog omdat ze hun voeten aan twee lange stokken hadden gebonden, maar het waren poppen met een gemaskerde man in het midden. Het was indrukwekkend, verrassend en ook een beetje eng, hoewel kinderen het juist leken te vinden.

Dit kunnen wij ook. Of liever gezegd: zulke dingen kunnen Schiedamse kunstenaars ook. Gekostumeerd een performance geven midden op straat. Een bijdrage in de kosten van zo’n optreden lijkt me een prima besteding van de reclamebelasting die van de ondernemers in het centrum geheven wordt. Op deze manier blijft het geld ook nog in Schiedam.

Een stukje verder op de Binnenweg speelde trouwens zomaar op de straatstenen een prima band. Ze hadden niks, behalve een beetje versterking. Geen podium, geen tent, niks. Ze speelden gewoon in de schaduw van kabouter Buttplug of hun leven er van afhing. Zo hoort het. Ze trokken minstens zo veel bekijks als het wandelend kunstwerk van de Koopgoot.

Verleden week trad daar een Italiaanse jongleur op. Ik moet toegeven dat ik specifiek naar de Koopgoot ging om te kijken of er soms weer een optreden zou zijn. Zo trek je klanten.
Zulke performers hebben wij in de binnenstad ook nodig om leven te brengen in de brouwerij.Gerelateerd