'Sigarenwinkel' Rubensplein blijkt ondergrondse bank

04-06-2019 Winkelen Redactie

Foto: politie


SCHIEDAM - Het tabakswinkeltje op het Rubensplein blijkt een soort ondergrondse bank te zijn.

Politiemensen vonden gisteren in de winkel en in de woning van de eigenaar in Hoogvliet bijna een ton aan contanten, plus 36.000 illegale sigaretten. De 55-jarige Hoogvlieter is aangehouden op verdenking van witwassen en ‘underground banking’, bankieren zonder aan de benodigde voorwaarden te voldoen en uit het zicht van de overheid.

De financiële recherche ontving een tip over de illegale geldstromen die 'door' het winkeltje zouden lopen. Er werd een onderzoek opgestart. Dat leidde maandag tot de aanhouding van de eigenaar en een doorzoeking van zowel zijn winkel als zijn huis nabij het centrum van Hoogvliet. Daarbij werd onder meer een geldhond ingezet.

In beide panden werden volgens de politie grote geldbedragen gevonden, 'die niet te rijmen zijn met een normale omzet van een dergelijk winkeltje'. Bij elkaar opgeteld gaat het om zo’n 150.000 euro. Eerder werd er al 20.000 euro onderschept die illegaal gewisseld was. In de woning vonden rechercheurs bovendien 35.000 illegale sigaretten. Het Openbaar Ministerie en de recherche zetten het onderzoek voort.

Ondergronds bankieren is populair bij onder meer drugssmokkelaars, terroristen en mensenhandelaren, omdat het mogelijkheden biedt om criminele opbrengsten buiten de officiële kanalen om te verplaatsen. Dit gebeurt vanuit winkels, bedrijven en woningen, zonder dat de overheid hiervan op de hoogte is of dit kan controleren.

PS. Het lijkt in tegenspraak: 'bijna een ton aan contanten' en 150.000 euro die werd gevonden. Desgevraagd laat de politie weten dat het gaat om een totaalbedrag van 150.000 euro.

Bekijk de foto's