'Geef Schiedam zijn oude gezicht terug'

02-08-2016 Winkelen Ingezonden

SCHIEDAM - Roger Pluijm, verzamelaar en liefhebber van de Schiedamse historie, is geraakt door de column van Han van der Horst afgelopen zondag en schrijft in reactie:

"Alle lof! Voor de column van Han van der Horst. Herbouw Schiedamse tuitgeveltjes, wil je nog iets van het verloren stadsbeeld terugbrengen. Zo is het een schande dat een beddenzaakspecialist ten eigen faveure kloeke monumentale panden op de Hoogstraat heeft weten laten afbreken, voor ijzeren skeletbouw. Dit werd de ingang van de Nieuwe Passage. Op die plek stond een heel robuust, statig wit negentiende eeuws pand, geen kneuterig kaarthuisjesbouwval hoor, maar heel statig en kloek, vergelijkbaar met dat van vh De Mol-Jansen aan de Lange Kerkstraat.

Na de troosteloze uittocht van Foto Klein uit datzelfde pand onlangs, ziet het er nu nog armoediger uit dan enig ongerestaureerd Hoogstraatpand. Afbraak is de enige optie! Dit soort bouwsels is een grove minachting voor de schoonheid van het omringende bouwkundig erfgoed. Zo zijn er legio vergelijkbare situaties op te sommen.

Dit is dé mogelijkheid een vervolg te maken Schiedam zijn oude gezicht terug te geven. En wat te denken van de troosteloze jaren 80-ellende daar schuin aan de overkant, daar waar voorheen nog Kruidvat zat. Zie de oude foto van die plek."Gerelateerd