Zwijgende films winnen aan drama met live muziek

12-11-2018 Uit Redactie

Bierling bespeelt zaterdag het orgel van de grote kerk bij 'de klokkenluider'


SCHIEDAM - Een film kan zoveel meer zijn dan... een film. Live muziek voegt een heel nieuwe ervaring toe bijvoorbeeld. Daarom speelt Schiedammer Geert Bierling tijdens het Suikerzoet Festival op het orgel van de Grote Kerk. Tijdens de film De Klokkenluider van de Notre Dame, zaterdag aanstaande.

Geen kerk die zich zo leent voor de klassieker naar het boek van Victor Hugo als de Grote Kerk - in ieder geval in Schiedam niet. Dat bracht de organisatoren van het Suikerzoet op het idee Bierling, stadsbeiaardier en organist van Rotterdam, aan het klassieke Standaartorgel van de kerk te zetten, bij de vertoning van 'The Hunchback of Notre Dame', de verfliming van het boek door regisseur Wallace Worsley, uit 1923. Hij moet kans zien de 'klemmend bedreigende' sfeer van de vijftiende eeuwse filmsetting op te roepen in de bijna net zo oude Schiedamse kerk. Bladmuziek voor de film is er niet, dus net als in de hoogtijdagen van de stomme film zal Bierling moeten improviseren. "Naast terughoudende motieven – als de spanning oploopt – zal hij alle registers opentrekken als het moment daar is", aldus de organisatie. "En dat hangt ook af van de interactie met het publiek waarop hij kan inspelen."

Minder beklemmend maar meer van de slapstick wordt de begeleiding van Daan van den Hurk bij de film Safety Last, op vrijdagavond. In 't Huis te Poort zal hij, bedreven in zulke diverse vormen als klassieke muziek en jazzimprovisatie, de piano bespelen om de film met Harold Lloyd kracht bij te zetten. Dat doet Van den Hurk vaker, ‘stomme films’ uit de beginperiode van de cinema begeleiden. De combinatie van feelgood en drama maken Safety Last volgens de organisatie 'bij uitstek geschikt' voor een festival als Suikerzoet.ZGerelateerd