Yorick Zwart wordt bij afscheid Harry die knokt tegen surveillancemaatschappij

18-01-2020 Uit Redactie


SCHIEDAM - De aftrap van de theatertour van Human Inc. van Yorick Zwart is komende donderdag in het Wennekerpand. Het is direct de afscheidsvoorstelling van hem bij De Stokerij. Centraal staan cookies, gebruiksvoorwaarden en andere uitwassen van 'de surveillancemaatschapppij'.

Human Inc. is ontstaan als een theatervoorstellingenreeks onder de vlag van De Stokerij Schiedam. Hierin belicht Zwart vanuit verschillende invalshoeken hoe grote multinationals en overheden de verbinding met het individu verliezen. In november kondigde Zwart aan afscheid te nemen van De Stokerij om zich te kunnen richten op zijn nieuwe stichting Human Inc. Zie dit artikel.

De voorstelling donderdag heet Harry in Wonderland. Het is deel twee van de Human Inc.-serie. Harry is een nette, rustige en wat saaie man, aan wie de stormen van de 21e eeuw voorbij lijken te gaan. Als op een dag de vuilcontainer in de straat niet meer opengaat met zijn bij de gemeente geregistreerde pasje, begint er een zoektocht naar de achterkant van de door data gedreven surveillancemaatschappij.

"Welke informatie geven we allemaal af wanneer we voorwaarden, gebruikersovereenkomsten of cookies accepteren die uit meer woorden bestaan dan de Bijbel?", zo vragen de theatermakers zich af. "Hoe kan het dat persoonlijke data kostbaarder zijn dan die nieuwe elektrische deelsteps die je door onduidelijke start-ups gratis wordt aangeboden?"

Yorick Zwart onderzoekt met deze voorstelling wat ‘het ding’ is dat almaar onze data blijft opslurpen. "Want terwijl je slaapt, ontbijt, koffiedrinkt, naar je werk gaat, is het iedere volgende dag weer veel groter geworden. Het ding rust nooit, blijft altijd werken en heeft een onstilbare honger."Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date