Yorick Zwart verlaat De Stokerij

14-11-2019 Uit Redactie

Zwart (r) met 'Don’t Shoot the Pianoplayer' op de Parade 2017; foto: De Stokerij


SCHIEDAM - Yorick Zwart gaat De Stokerij Schiedam verlaten. Een nieuwe zakelijk leider voor het gezelschap begint op 1 januari.

Zwart gaat zijn eigen weg en richt de stichting Human Inc. op, waarmee hij de voorstellingen onder diezelfde noemer op de planken brengen. De serie Human Inc. stond dit jaar en in 2017 op De Parade.

Zwart is samen met Anne Rats en Koen Wouterse een van de oprichters van De Stokerij. Voortbouwend op een jarenlange onderlinge vriendschap bouwden de drie sinds 2016 aan een nieuw stadsgezelschap in Schiedam. Daarbij bleek de vriendschap 'van onmisbare waarde'.

Nu is er echter 'een verschil in ambitie ontstaan', zo maken de drie in een kennisgeving duidelijk. Die afwijkende doelen maken dat de drie nu besloten hebben 'een volgende stap te maken'.

Binnen zijn nieuwe onderneming zal Zwart voortgaan zonder scrupules. "De manier van theatermaken waar Koen en ik al twintig jaar in geloven, namelijk dat je wat je belangrijk vindt, daadwerkelijk gaat doen (..), zal ik voortzetten met Human Inc.", aldus de theatermaker. Die manier van werken is en was ook kenmerkend voor De Stokerij.

Als opvolger van Zwart als artistiek leider en zakelijk leider staat Avril Hensen in de startblokken. Zij gaat op 1 januari aan de slag. Haar komst zal volgens De Stokerij zorgen voor 'een nieuwe professionaliseringsslag' binnen het gezelschap.


Gerelateerd