Wenen en Parijs in Schiedam

17-10-2016 Uit Redactie

Milstein (l) en Shybayeva; foto: Sarah Wijzenbeek

SCHIEDAM - Wenen versus Parijs. Dat wordt de spanning in het concert van violiste Maria Milstein en pianiste Hanna Shybayeva in Schiedam.

Op vrijdag 28 oktober betreden zij het podium van de Westvestkerk. Zij spelen muziek van Korngold, Ravel, Debussy en Richard Strauss. Juist: Wenen tegenover Parijs. 

“Wenen was begin twintigste eeuw de muzikale hoofdstad van Europa, waar traditie en innovatie naast elkaar bloeiden”, vertelt Maria Milstein. “Eén van de sleutelfiguren was Richard Strauss, die grote invloed heeft gehad op jonge componisten als Schönberg en Korngold. Zijn vioolsonate, die we in Schiedam spelen, behoort tot mijn meest geliefde werken voor viool en piano." Milstein is vooral weg van het langzame deel, Improvisation. "Misschien wel één van de mooiste lyrische delen van de late romantiek. De tijd lijkt er stil te staan."

Daar tegenover staat Parijs. "In de vioolsonate van de Franse componist Ravel hoor je duidelijk zijn drang naar vernieuwing, met onder meer jazzinvloeden. Het tweede deel gaf hij zelfs als titel Blues mee. Fascinerend is dat hij in een totaal vreemd idioom als jazz, volledig herkenbaar blijft.”

Milstein kwam ter wereld in Moskou, groeide op in Frankrijk en studeerde aan het conservatorium van Amsterdam. Zij werkte met orkesten als Amsterdam Sinfonietta, het Vlaams Radio Orkest en het Koninklijke Kamerorkest van Wallonië. Samen met pianist Hannes Minnaar en cellist Gideon den Herder vormt zij het succesvolle Van Baerle Trio.

Hanna Shybayeva wordt alom geroemd om haar muzikale interpretaties en haar rijke kleurenpalet. Ze gaf solorecitals en optredens met orkesten in Europa, Rusland, en de Verenigde Staten. Hanna soleerde bij het Nederlands Philharmonisch Orkest in Het Concertgebouw in Amsterdam. In 2015 ontvingen Maria en Hanna een Edison voor hun cd Sounds of War.Gerelateerd