Categorieën

Service

Wel of geen parkeerverbod op Maasboulevard?

Wel of geen parkeerverbod op Maasboulevard?
Uit

Wel of geen parkeerverbod op Maasboulevard?

  • Redactie
  • 12-06-2020
  • Uit
Wel of geen parkeerverbod op Maasboulevard?

SCHIEDAM – Het kan raar lopen in Schiedam. Vanmorgen nam ondernemer Johan van der Linden in paniek contact met Schiedam24 omdat er gisteren plotsklaps borden rond zijn café-restaurant op de Maasboulevard waren verschenen: verboden te parkeren.

“Het zal toch niet zo zijn dat je de Corona overkomt om nu op deze manier geveld te worden”, schoot er door zijn hoofd.

Zijn actie naar de media lijkt niet voor niets te zijn geweest. Vanmiddag is een deel van de borden verwijderd.

Het verhaal is zo: er wordt gewerkt op de Havendijk, waardoor de Maasboulevard alleen nog via de kant van het Hoofd te bereiken is. De ‘knip’ die in het midden, ter hoogte van het Berenrestaurant is gemaakt met behulp van een (niet)doorrijpaal en zware puntige kettingen in het gras, is tijdelijk opgeheven. Maar de overlast van de jeugd in auto’s en volgens veel Gorzenezen ook drugshandelaren is er nog steeds.

Zodoende dat toen Van der Linden duidelijk werd dat zijn restaurant op 1 juni de deuren weer kon openen, hij contact zocht met de gemeente. Zijn vraag was of de hekken die aan beide kanten van de toegangen tot de Maasboulevard op de Havendijk waren geplaatst, weg of open konden. “Ik kreeg een ja, maar het is nooit gebeurd.”

Daarom opnieuw contact gezocht, tot en met de jurist van de gemeente aan toe. De hekken werden daarop toch opengesteld, zoals de hele Maasboulevard. Tussen acht uur ‘s ochtend en tien uur ‘s avonds mag er nu verkeer komen.

Afgelopen woensdagavond werd Van der Linden echter opnieuw gebeld, met de mededeling dat er een stop- en parkeerverbod zou worden afgekondigd, de dag erop. “Een navloeisel van de Coronamaatregelen, zei die ambtenaar”, aldus de ondernemer. Hij vond het moeilijk te verkroppen, want niet parkeren betekent gewoon (veel) minder bezoek. “Gisteren heb ik geloof ik vier klanten langsgehad.”

Nogmaals overleg en toen kreeg Van der Linden te verstaan dat de gemeente van zins is auto’s op de Maasboulevard te weren. “Ze willen er een voetgangersgebied van maken, vooral om de overlast te weren.”

Een paar telefoontjes naar de media brachten een andere ontwikkeling op gang. Al rond de middag meldde wijktoezichthouder Herman Kriek zich bij het Berenrestaurant. Een deel van de verbodsborden over het parkeren werden weer ingeladen: het is nu mogelijk vanaf het restaurant tot aan het oude restaurant Europoort, tegenwoordig David Hart, te parkeren. Een dertig plaatsen, genoeg voor de clientèle van het restaurant. “Ik ben er blij mee, heb ik tegen Kriek gezegd. Maar de manier waarop het gaat is natuurlijk niet te geloven. Waarom is er geen overleg? Nu mag er tot tien uur geparkeerd worden. Mijn keuken gaat om negen uur dicht, mensen mogen tot tien uur blijven zitten. Dan is het voor mijn personeel (vijftien mensen) opruimen en naar huis. Maar ze kunnen dan dus al een bekeuring hebben, als ze op de Maasboulevard geparkeerd hebben. Toen ik dat zei, zeiden ze vanmiddag: als het problemen oplevert, dan moet je me maar bellen. Maar zo werkt dat toch niet?”

De gemeente Schiedam reageert dat er ‘geen sprake is van een verscherping van de maatregelen, maar van een versoepeling’. “De Maasboulevard is aan het begin van de Coronacrisis om redenen van openbare orde afgesloten voor verkeer, evenals enkele andere locaties. Afgelopen week zijn bijna alle maatregelen opgeheven. Op de Maasboulevard zijn de maatregelen versoepeld: autoverkeer kan daar nu op de dag (tot 22.00 uur) weer gebruik van maken.”

“Het college wil onderzoeken of de tijdelijke maatregel een permanent karakter kan krijgen. Omwonenden van de Maasboulevard en de politie hebben aangedrongen op een blijvende afsluiting. De tijdelijke afsluiting heeft tot een aanzienlijke verbetering van de situatie geleid en dat willen we graag vasthouden.”