Wat een onrecht is Schiedam Opgelicht aangedaan!

18-12-2022 Uit Han van der Horst

Foto's: Richtje Haarsma


COLUMN - Wat een pech! Wat een ellende! Wat onverdiend! Als God dit toe heeft gestaan, hebben wij een onrechtvaardige God. Hij zal er dus wel niet achter hebben gezeten. Het was toeval. Of anders een streek van Satan, die dacht: ¨Iedereen associeert mij met het hellevuur maar niemand kent mij nog in mijn vermomming als Koning Winter¨.

Drie jaar lang vlaste het Stedelijk Museum al op de manifestatie Schiedam Opgelicht. Kunstenaars hadden videoclips gemaakt om te worden geprojecteerd op historische Schiedamse gebouwen. Toen kwam Covid er tussen en moest alles, om zo te zeggen in de ijskast worden gelegd. Daar kwam het project afgelopen donderdag uit want het herstel van de normale tijden maakte het mogelijk deze kunstzinnige manifestatie toch te realiseren. Van 15 tot 18 december zouden iconische gebouwen in Schiedam – het Stedelijk zelf, het Jenevermuseum, molen De Walvis, de molenwerkplaats op de Elzensteeg, de beurs en het oude stadhuis worden aangelicht met spectaculaire bewegende beelden. De kunstenaars hadden zich laten inspireren door het verleden van het gebouw. Dat niet alleen. De videoprojecties zaten zo in elkaar dat het gebouw voor de kijkers integraal onderdeel werd van het kunstwerk. Heel erg knap gedaan. Hoog niveau. 

Op donderdag 15 december ´s avonds om zeven uur was het grote moment. Op de binnenplaats van het museum nam directeur Anne de Haij het woord. Onmiddellijk begon een ijzige regen te vallen, eerst nu en dan een druppeltje, daarna in stromen. Burgemeester Lamers beschutte Anne de Haij met zijn paraplu galant tegen de regen. Hij kortte zijn speech in om het publiek niet massaal een longontsteking te bezorgen. Daarna drukte hij op een grote rode knop om de projecties op de gebouwen in werking te stellen. Onmiddellijk stopte de regen, zodat de ook aanwezige Dickensfiguren droog konden blijven terwijl zij hun kerst-evergreens zongen. Door de gong gered? Wie aan de eerste rondwandeling langs de projecties deelnam, moest spekgladde weggedeeltes trotseren. Het was de hele dag net onder nul geweest en de druppels van de zojuist gevallen regenbui vroren onmiddellijk op. Voetje voor voetje schuifelden wij langs de verlichte gebouwen, speurend naar glimmende straatstenen want daar kon je lelijk op ten val komen. Het viel niet mee  heelhuids thuis te geraken maar het lukte wel.

Nogmaals: wat onverdiend! Wat een onrecht! De manier waarop de zes historische gebouwen zijn uitgelicht, is absoluut spectaculair. Dit is een project van grote allure en als zodanig een voorbeeld voor Schiedam 750, dat over een jaar of twee al van start moet gaan. Dit is de standaard waar wij ons naar moeten richten als wij onze stad op een behoorlijke manier in het licht willen zetten. En dan krijg je zulk kloteweer over je heen. 

Gelukkig is er een oplossing. Je kunt deze manifestatie herhalen, al dan niet met de inzet van andere kunstenaars. We maken er gewoon een jaarlijkse decembermanifestatie van.

Laatste nieuws: Schiedam Opgelicht is afgelast en vanavond niet meer te zien.