Wandeling met kinderen aan de hand van Annie M.G. Schmidt

20-07-2020 Uit Redactie

In dit huis aan de Lange Haven 111 woonde Annie M.G. Schmidt

SCHIEDAM - "Hier op nummer 111 woonde Annie M.G. Schmidt" en een paar honderd meter verder "Kijk in deze boom zat de poes Minoes tijdens de opnames van de film Minoes." Gids Nina van Stokkum laat kinderen zien waar de schrijfster woonde en in welke boom op de Grote Markt haar schepping Minoes klom. "En weet je dat hier vlakbij in Zaal Beatrix tijdens de filmopnames meerdere poezen tijdelijk hun huis hadden, want voor zo'n film worden verschillende poezen gebruikt."

"En daar, boven dat gebouw op de hoek met het woord 'Lucas' erop, zat de redactie van de Killendoornse Courant", vult Edmond Steens van de bibliotheek al wijzend naar het gebouw op de hoek van de Grote Markt aan. Schiedam was tijdens de opnamen dus voor even 'Killendoorn', met in de hoofdrollen naast Minoes als poes/mens (gespeeld door Carice van Houten) de verslaggever van de plaatselijke krant Tibbe (gespeeld door Theo Maassen). 

Daarna was het de beurt aan Corrie van Pelt van de voorleesbrigade van de bibliotheek om op de Grote Markt een stukje voor te lezen uit het boek Minoes van Annie M.G. Schmidt. De kinderen wisten inmiddels al dat Annie M.G. Schmidt de bekendste Nederlandse schrijfster van kinderboeken is, die ons land gekend heeft. En dat de in 1995 overleden schrijfster wel iets had met Schiedam. De kinderen waren toen zowat aan het einde van de Annie M.G. Schmidt wandeltocht door Schiedam en hadden inmiddels heel wat informatie opgedaan. 

Om half elf vanochtend begon de wandeling. In de Korenbeurs kregen de kinderen eerst een filmpje te zien, waarin met name Jan van Bergen en Henegouwen uitlegt wie Annie M.G. Schmidt was. Daarna kregen de kinderen een kleurrijk krantje. Voordat het echte wandelen begon, lazen de kinderen eerst een stripverhaal in het krantje over haar leven. Er staat bijvoorbeeld in dat ze in 1933 stage liep bij de bibliotheek, toen deze aan de Lange Haven 131 was gevestigd. Ze woonde toen op de Lange Haven 111. Ze had hier een kamer en at mee met de toenmalige bewoners, de familie Van der Burg. Dat noemde je in die tijd een 'kosthuis. Ook in 1948 heeft ze nog een tijdje in Schiedam gewoond, aan de Lange Nieuwstraat. 

"Kijk hier liep Annie stage. En twintig nummers verder, daar woonde ze." De gevels van de voormalige bibliotheek op nummer 131 en haar 'kosthuis' kregen de kinderen tijdens de wandeling met eigen ogen te zien. Daarna werd bij de Appelmarktbrug stilgestaan, die niet alleen het decor vormde in de film Minoes maar ook in een verfilming van een ander boek van Annie M.G. Schmidt, 'Kruimeltje'. 

Annie werd in 1911 geboren in Kapelle in Zeeland. "In een zwaar gelovig gezin, in een omgeving waarin veel mensen dezelfde donkere kleren droegen", zegt gids Nina van Stokkum, maar: "Annie was toen al anders, zij droeg stadse hippe kleren. Buitenspelen zoals andere kinderen? Dat deed ze niet graag, liever las ze boeken. Ze was best wel stout. Van regels moest ze niet veel hebben. En dat met een strenge vader, dat gaf veel ruzie thuis. Annie vond dat vrouwen gelijk behandeld moesten worden. Dat is toch heel normaal, zullen jullie nu denken. Maar toen was dat helemaal nog niet normaal. Ook vond Annie dat iedereen mag zijn, zoals hij of zij zelf wil zijn. Dus Annie vond dat dat ook voor homoseksualiteit zo moet zijn, en die gelijkheid daar ontbrak het vroeger ook aan. Nog iets; meisjes mogen ook heel stoer doen, als ze dat willen, vond Annie. Ze schreef ook een boek over het stoere meisje Otje." Daar kan nog aan toegevoegd worden dat in de succesvolle jeugdserie 'Otje' in 1998 de hoofdrol werd gespeeld door Anne Rats, die tegenwoordig in Schiedam woont en werkt met haar theatergezelschap Stokerij Schiedam. 

Deze zomervakantie kunnen kinderen uit groep 6, 7 en 8 van de basisschool iedere maandag onder begeleiding van enkele gidsen een gratis stadswandeling maken door het Schiedam van Annie M.G. Schmidt. 

Data 27 juli, 3 augustus, 10 augustus, 17 augustus, 24 augustus
Aanvang: 10.30 uur
Start- en eindpunt: achter de Korenbeurs
Kosten: geen
Opgeven: verplicht

Per wandeling kunnen er maximaal vijftien kinderen meelopen. Je moet je van tevoren opgeven bij de bibliotheek. De wandeling start om 10.30 uur achter de Korenbeurs en duurt ongeveer een uur. Deze wandeling is een gezamenlijk initiatief van De Kleine Ambassade, het Literair Gezelschap Schiedam en de Bibliotheek Schiedam, ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de bibliotheek in 2020.Gerelateerd