Waag krijgt zijn identiteit terug

31-01-2019 Uit Redactie

De initiatiefnemers van het Waagbeeld maken het spannend; dit fragment, met Van Ipenburg aan het werk aan het nieuwe gevelornament, is het beeld dat zij willen tonen, nu nog; foto: SPS


SCHIEDAM - De Schiedamse waag krijgt - op veler verzoek - zijn identiteit terug. Dat is in ieder geval de bedoeling van het Waagbeeld dat door Ahrend van Ipenburg wordt gemaakt.

De Schiedamse kunstenaar is in opdracht van de stichting Promotie Schiedam, de gemeente en de Grote of St.-Janskerk aan de slag om een nieuw beeld voor de waag te maken.
Eind februari moet het de gevel van de waag gaan sieren.

Sinds tweeënhalf jaar is in de waag het I-punt gevestigd, de Schiedamse 'vvv' waar toeristen terecht kunnen voor informatie over de stad, zijn monumenten en evenenementen, zijn geschiedenis en mensen. Bij de opening van het I-punt verscheen de weegschaal weer op het toneel in de waag. Sindsdien ontbrak lange tijd een duidelijk beeldmerk om aan vreemdelingen in de stad duidelijk te maken dat hier een informatiepunt voor hen gevestigd is.

De drie partijen betrokken bij de waag willen daar verandering in brengen met de plaatsing van een kunstwerk, waarvoor zij Van Ipenburg de opdracht gaven. "Stichting Promotie Schiedam is verheugd dat de waag zijn duidelijke identiteit weer terugkrijgt", aldus de gebruiker van de waag. "Dit sluit aan bij de behoefte om als I-punt van de stad zichtbaar te zijn en het verhaal van de stad te vertellen aan de bewoner, bezoeker en de in Schiedam gevestigde bedrijven."

Voor het beeld van Van Ipenburg grijpen de initiatiefnemers terug op de oudst bekende afbeelding van het waaggebouw. Die is gedateerd in het laatste kwart van de achttiende eeuw en toont dat boven de deur van de waag 'een beeldende weergave van het waagbedrijf' te vinden was. Omdat een reconstructie lastig bleek, kozen de initiatiefnemers voor een moderne interpretatie. Van Ipenburg is zowel actief als restaurateur van gevelornamenten als als beeldend kunstenaar en wordt zodoende in staat geacht voor een 'eigentijds en informatief werk' te zorgen, dat een verrijking van het pand betekent.

Gerelateerd