Vrij-mi-boot: dobberend aan de gin bij weekendbegin

03-08-2019 Uit Redactie

Foto: Anjes Gesink


SCHIEDAM – Het weekend inluiden, op het water, met iets lekkers onder handbereik. Dat kan binnenkort in Schiedam met de Vrij-mi-boot.

Op 6 september vaart die voor het eerst door de Schiedamse havens, van vijf tot zes. De pas omgebouwde loungeboot van Stichting Rondvaarten Schiedam wordt daarvoor ingezet.

De Vrij-mi-boot wil een combinatie zijn van ontspanning op de vrijdagmiddag en toch ook iets leren over Schiedam zijn jeneververleden en -heden, vertelt Annemieke Loef van Stichting Promotie Schiedam (SPS).

Het initiatief is een uitkomst van de campagne van SPS die zich de laatste jaren richt op hoogopgeleide dertigers en jonge gezinnen. Om die naar Schiedam te ‘trekken’ heb je meer nodig dan mooie verhalen en mooie foto’s, vertelt Loef. ‘Inhoud’. Naar aanleiding van de rondvaarten tijdens Proef de Plantage kwam het idee op de loungeboot Lidewij steevast op vrijdag in te zetten voor ontspannende, gezellige en leerzame rondvaart, naar voorbeeld van rondvaarten die er zijn in veel Nederlandse steden, Amsterdam niet in de laatste plaats. Het nieuwe initiatief wil daarom passen in de ‘verhipping’ van Schiedam, aldus de SPS-directeur.

De vaartocht voert in ieder geval naar twee Schiedamse distillateurs. Op 6 september en op 4 oktober gaat het naar Loopuyt, op 13 september en 18 oktober naar Bobby’s Gin. Deelnemers krijgen als ze aan boord stappen een gadget of pakketje van de ginmaker in kwestie aangeboden, vertelt Loef, aan boord is ijs, tonic en gin om een lekkere borrel te maken, – in de Schiedamse festivalbeker -, er wordt iets verteld over de achtergronden van de distillateur – ‘maar niet te veel, want het blijft een vrijdagmiddag’. Just a perfect vrijdag-middag-borrel in een bootje.

Gastheer en gastvrouw op de vaartochten zijn Sebastiaan van Bokkel, oprichter van Bobby’s Gin, en Manja van der Plasse, die de rondvaarten naar Loopuyt zal begeleiden. Aangelegd – en rondgegaan- bij de distillateurs in kwestie wordt er niet. Op termijn is dat een mogelijkheid, aldus Loef. Net als het uitbreiden van het ‘assortiment’ met andere Schiedamse distillateurs. “We zijn dit als een pilot, en afhankelijk van de respons maken we verder onze plannen.”

Nu al bestaat de mogelijkheid voor bedrijven en instellingen om een Vrij-mi-boot af te huren voor een rondgang met relaties of een personeelsfeest, aldus Loef. En dat mag dan ook een Do-mi- of een Za-mi-boot zijn.

Een rondvaart van een uur op de Vrij-mi-boot gaat 25 euro per deelnemer kosten.Gerelateerd