Volgend jaar weer evenementen in Havenkerk

25-01-2018 Uit Redactie

Evenementen zoals het chocoladefestival vorig jaar

SCHIEDAM - De Havenkerk is volgend jaar weer bruikbaar voor grote evenementen. Dat zegt eigenaar SRI. Herstel van de gebrekkige kerkvloer is onderdeel van de gesprekken tussen SRI en de mogelijke nieuwe eigenaar Boei.

De kerkvloer vertoont nu te veel slijtage om grootschalige evenementen als het Jeneverfestival te organiseren, zo stelt de eigenaar. Het Jenevermuseum, mede-organisator van het festival, moet op zoek naar een alternatieve locatie, zo bevestigde directeur Marjolein Beumer deze week.

De huidige eigenaar van de kerk, de Stichting tot Restauratie en Instandhouding van de kerk aan de Lange Haven (SRI) is in onderhandeling met Boei over de overdracht van de Havenkerk. Uit het onderzoek dat in het kader van deze mogelijke verkoop heeft plaatsgevonden, is de slechte kwaliteit van de vloer gebleken.

SRI zorgde voor de restauratie van de kerk de afgelopen jaren en verhuurt het gebouw bij gelegenheid. "Omdat niet exact gezegd kan worden wat het draagvermogen van de vloer is, is uit voorzorg en in overleg met de afdeling Bouw- en Woningtoezicht van de gemeente Schiedam besloten het gebruik preventief en onder voorwaarden te minimaliseren, totdat het herstel van de kerk verder is afgerond", aldus een woordvoerder van de gemeente. Kleinere bijeenkomsten kunnen volgens hem wel in de kerk plaatsvinden.

SRI gaat ervan uit dat de Havenkerk, na overdracht aan de nieuwe eigenaar en vernieuwing van de vloer en installaties, in 2019 zeker weer volledig gebruikt kan worden.

Boei is een organisatie die zich richt op het opnieuw leven inblazen van bijzondere monumenten. Dat doet deze Anbi-instelling zonder winstoogmerk.Gerelateerd