Vlaardings Monopoly in het museum

24-10-2019 Uit Redactie

Het Vlaardings Monopoly voortaan in het museum; foto: Vlaardings Monopoly


SCHIEDAM / VLAARDINGEN - Je zult als gezin met roots in Vlaardingen en Schiedam - en daarvan zijn er vele - maar voor de vraag staan welk verlanglijstje bij de Sint in te dienen. Voor het weet kan de feestelijke sfeer omslaan in onenigheid: welk monopoliespel te vragen?

Het Schiedamse Monopoly werd gisteren gepresenteerd en ligt binnenkort in de winkel van AH in de Gorzen. Vlaardingen was de jeneverstad voor, want maakte exact een jaar geleden kennis met het Vlaardings Monopoly. Bij gelegenheid van dat feit werd het spel opgenomen in het Streekmuseum Jan Anderson, zo melden de ontwikkelaars trots.

Nina Odijk en haar moeder, kunstenares Ilona Bruins en vader Martijn Odijk overhandigden het spel aan de museumeigenaar. De nu dertienjarige Nina en haar ouders pakten de ontwikkeling wat minder ambitieus en kapitaalkrachtig aan als de Schiedamse familie De Wolf, eigenaar van de Albert Heijn-winkel: zijn maakten een stickerset waarmee een normaal Monopolyspel kan worden overplakt tot een Vlaardingse versie. Dat kan een rol spelen op het moment dat Sint het onderste uit zijn knip al heeft uitgegeven; de set kost vijftien euro. Moet je wel een goed 'algemeen' spel bij de hand hebben natuurlijk. Het Vlaardings Monopoly is volgens de ontwikkelaars binnen een jaar al door 'vele honderden Vlaardingers omarmd en gespeeld'.

Geen molens op het Vlaardingse bord, maar wel een rondje lopen van ’t Hof naar het Hoofd, met onderweg Museum Vlaardingen te koop. Terug via de Schiedamseweg naar het Zomerterras om een rondje te geven uit de pot.

“Het was een heel avontuur om het spel te bedenken en te laten produceren. Het is geweldig om te zien dat het zo enthousiast ontvangen is”, aldus Bruins. “We hebben na een jaar nog een zeer beperkt aantal stickersets op voorraad en dan zijn ze écht op. Daarom is het prachtig dat ons spel nu aan de collectie van het streekmuseum is toegevoegd.”

Na het in ontvangst nemen van het Vlaardings Monopolyspel, gaf Jan Anderson het direct een mooi plaatsje in de huidige speelgoedtentoonstelling. Nu ligt de Vlaardingse versie in de vitrine naast een heel oud Monopoly uit 1930. De tentoonstelling Speelgoed in het museum aan de Kethelweg loopt tot 31 december. 

Zondagmiddag 17 november wordt er in Vlaardingen een monopolietoernooi georganiseerd. Op welk bord er daarbij gespeeld wordt, zal wel geen twijfel lijden. Of het moet zijn dat Schiedamse deelnemers hun eigen bord kunnen meebrengen. Afijn, wordt vervolgd - ga eerst door start. 

Zie ook dit artikel.Gerelateerd