Categorieën

Service

Virtueel gepresenteerd boek zet tastbaar als wat oorlog neer

Virtueel gepresenteerd boek zet tastbaar als wat oorlog neer
Uit

Virtueel gepresenteerd boek zet tastbaar als wat oorlog neer

  • Redactie
  • 14-05-2020
  • Uit
Virtueel gepresenteerd boek zet tastbaar als wat oorlog neer

Virtueel en tastbaar: Om niet te vergeten


SCHIEDAM – Een virtuele boekpresentatie. Er zullen er nog niet veel van zijn geweest, maar de Historische Vereniging Schiedam kan hem ondertussen wel op de conduitestaat schrijven. Vanmiddag kreeg Koos Scheijbeler virtueel en toch ook tastbaar in zijn handen, een boek van Siem Rosman: Om niet te vergeten.

Scheijbeler is voorzitter van de Schiedamse Stichting tot Viering en herdenking van Nationale Feest- en Gedenkdagen en hij was de man die was uitverkoren om een ‘gedrukt e-book’ over 75 jaar bevrijding in ontvangst te nemen.

Het gebeurde vanmiddag, onder toeziend oog van enkele geïnteresseerden, die op digitale manier van de partij waren. Scheijbeler had het drukwerk natuurlijk al op zijn bureau liggen toen Rosman het quasi aan de camera op de computer gaf. Het werd zo een eenvoudig toneelstukje, maar ook wel ontroerend. Belangrijk als alternatief voor alle feestelijke herdenkingen van 75 jaar bevrijding die voor deze periode gepland stonden, maar niet door kunnen gaan.

Want welke historische vereniging neemt de moeite om in deze Coronatijden een presentatie te organiseren, zo stelde voorzitter Marianne Ames achteraf. Een historische vereniging die jong blijft in zijn gedragingen, aldus de voorzitter. En welke historische vereniging neemt de moeite om een uitgave over en ter herdenking van de Tweede Wereldoorlog, als e-book uit te geven? Scheijbeler gaf haar daarin gelijk: dankzij deze manier van verspreiden is het ook voor de jongere generatie eenvoudiger om kennis te nemen van de verzamelde artikelen en foto’s over de oorlog in ‘Om niet te vergeten’. Dat is de manier om het verleden door te geven.

E-book, overhandiging? Ja. Het boek van dik 250 pagina’s met eerder verschenen artikelen (tussen 1975 en 2019), gepubliceerd in het verenigingsblad Scyedam, kan sinds zijn publicatie op het internet begin mei op veel bijval rekenen. Dusdanig dat het de Historische Vereniging Schiedam (HVS) een goede zaak leek het boekwerk toch ook beschikbaar te stellen aan de leden die minder de weg weten op het internet en achter de computer. “Van zo’n honderd van onze duizend leden hebben we geen e-mailadres”, aldus Ames. Naar deze mensen gaat morgen een schrijven uit waarin hen wordt aangeboden in het bezit van een gedrukt exemplaar te komen. Dankzij een schenking van het De Grootfonds kan dit zonder betaling. Drukkerij Kapsenberg van Waesberge sponsorde de uitgave om een versie in kleur te drukken tegen ‘zwart-witkosten’. En dat gebeurde snel genoeg om nog geen twee weken na de publicatie van het e-book ook de gedrukte versie beschikbaar te hebben. “We vroegen ons nog even af of dat wel kon, nu nog op de dag van het bombardement een boek over de oorlog en bevrijding presenteren… Maar waarom niet?”, aldus Ames, die vandaag leerde dat op 14 mei 1940 ook de Parallelweg werd getroffen door Duitse bommen.

Rosman, Paulus de Beer, Sjaak Meijer en Jos de Waardt mogen de uitgave op hun naam schrijven. Het is voor ieder in te zien – en te downloaden – via de HVS-website www.scyedam.nl.