Categorieën

Service

Vijf 'Schiedamse' kandidaten voor Waterweg Cultuurprijs

Vijf 'Schiedamse' kandidaten voor Waterweg Cultuurprijs
Uit

Vijf 'Schiedamse' kandidaten voor Waterweg Cultuurprijs

  • Redactie
  • 11-10-2021
  • Uit
Vijf 'Schiedamse' kandidaten voor Waterweg Cultuurprijs

SCHIEDAM - De Waterweg Cultuurprijs is een volgende ronde ingegaan: de jury heeft van de 28 inzendingen een selectie van tien initiatieven gemaakt. Daaronder zeker vijf met een duidelijke link met Schiedam.

Vijf projecten met geen of amper een Schiedamse link zijn die van Bea van Grutten met 'Waters Way’, Bikkel de Haan met 'Schilderen aan Het Scheur’’, Leander Varekamp met ’Zeelieden aan Het Scheur’, Marlies Ruigrok met ’Zócalo in Waterweg Noord’ en Roxanne Dixon met ’Ik weet waar je hart woont’.

Maar veel Schiedamser dan ‘De Nieuwe Kethelse Poort’ van Ben Weir kan het allicht niet. Van 1598 tot 1862 stond de Kethelse Poort aan de westelijke rand van de binnenstad van Schiedam. Nu wil Weir van een nu nog ‘vrij onopvallende brug met een aangrenzend stuk openbare grond dat dienst doet als onderbenutte parkeerplaats’ een ‘betekenisvol stuk openbare ruimte’ maken. Dat kan volgens hem door er een kunstwerk te realiseren, met een collage van kant-en-klare betonstukken en een op maat gemaakte verlichtingsinstallatie. Samenwerking met de lokale gemeenschap in dit project is belangrijk voor de kunstenaar. “Het is meer dan alleen het 'opruimen' van ongedefinieerde stedelijke ruimte: het project moet een op zichzelf staande gerevitaliseerde bestemming worden.”

Betekenis toevoegen is ook de ambitie van Eugene Biffé. Hij wil Schiedam op de kaart zetten voor jongeren die niet echt weten wat er te beleven of bezoeken valt in de stad. Biffé woont hier zelf pas drie jaar en kwam tot de conclusie dat er juist heel veel unieke en interessante locaties te vinden zijn. Hij stelt zichzelf daarom de vraag: hoe kan ik de bijzondere locaties die in Schiedam te vinden zijn naar buiten brengen, op een leuke en interessante manier? ‘Schiedam Inside Out’ is zijn antwoord op die vraag: podcasts, gemaakt in samenwerking met een lokale dj en spoken word artiesten, in een speciale set die is afgestemd op de locatie.

‘Sluisdam, Maasdingen en Vlaarschie’ is een rondzwervende ‘city-scaping workshop’. Honey Jonges-Hughes en Antionio de la Hera gaan samen met bewoners de plekken waar ze wonen en werken opnieuw vormgeven in een speculatieve toekomst. Het resultaat zijn drie verbeeldingen van het gebied van Nieuwe Waterweg-Noord, te zien in elk van de drie Waterwegsteden.

Mahfoud Mokaddem wil een korte film maken, gebaseerd op een nacht die hij zelf heeft meegemaakt. De film ‘Première’ gaat over een jonge, dakloze acteur uit de periferie van Rotterdam. De film draait om acteur Mahdi, die na een succesvolle premièreavond in de Koninklijke Schouwburg, door de privé-taxi van het gezelschap ‘thuis’ wordt afgezet. Schijnbaar woont hij aan de Noordvest in Schiedam, tegenover een molen. Zodra de taxi uit het zicht is, steekt Mahdi het water over naar de Parkweg, waar hij de nacht genoodzaakt moet doorbrengen op straat…

Schiedams stadsdichter Yvette Neuschwanger-Kars wil met ’Schiedam tussen de regels door’ negen wijken van de stad met elkaar verbinden. Hoe? Door dichtregels. Ieder gedicht is tot stand gekomen samen met de bewoners van de wijk en geeft het karakter van de wijk weer. Dat leidt tot negen verschillende gedichten, maar elk heeft dezelfde begin- en eindzin. Verschillende dichtregels komen op tegels te staan die terug te vinden zullen zijn in de wijk. “Zo krijgt het karakteriserende van de wijk zijn eigen plek in de wijk, maar kunnen de tegels nooit los worden gezien van het geheel.”

De tien kandidaten presenteren komende zaterdag hun voorstel aan het publiek. De jury wist daarna vier winnaars; een vijfde winnaar wordt gekozen door het publiek. Dat kan tot zaterdagmiddag, klik hier.