Vier ton voor Stedelijk Museum Schiedam

05-02-2020 Uit Redactie

Wat een schenking! Met vlnr: Nicole Theeuwes (zakelijk directeur Stedelijk Museum Schiedam), Daan Peters (manager directeur Bankgiro Loterij), Deirdre Carasso (directeur Stedelijk Museum Schiedam), Halil Karaaslan (lid Raad van Toezicht Stedelijk Museum Schiedam); foto: SMS


SCHIEDAM - Het Stedelijk Museum Schiedam heeft vanavond tijdens het Goed Geld Gala een grote schenking ontvangen. De Bankgiro Loterij doneert € 400.000,- aan  het museum.

Met dat geld kan het museum een kunstenaar opdracht geven voor een metamorfose van het monumentale plein voor het museum. Het is ook bedoeld voor de financiering van het Diorama Schiedam. Daarbij beleef je de geschiedenis van de stad.

"Dankzij deze geweldige schenking kunnen het museumplein en de omgeving uitgroeien tot een magneet in de stad", zegt directeur Deirdre Carasso. "Ook geeft het ons de mogelijkheid een permanente presentatie over de geschiedenis van Schiedam te maken." Een lang gekoesterde droom  van Carasso gaat hiermee in vervulling.

Welke kunstenaar de opdracht krijgt, wordt later dit jaar bekend. Hij of zij zal voor een spectaculaire artistieke ingreep zorgen die van het museum een plek maakt waar iedereen graag komt, zo verwacht Carasso. De ingang ligt nu wat haar betreft te ver verscholen achter statige hekken en gevels. "De metamorfose geeft het museum meer smoel, verlaagt de drempel voor Schiedammers en maakt van het plein een ontmoetingsplek."

Een deel van de schenking gebruikt het museum voor de komst van een hedendaags diorama. Er komen een soort etalages met momenten uit de geschiedenis, zo ’echt’ mogelijk nagebootst. Die verhalen komen uit de stad Schiedam en laten zien hoe de wereldgeschiedenis zijn weerslag heeft op de levens van iedereen. Bij deze presentatie krijgt een bezoeker het gevoel in een andere wereld te stappen, zo is de bedoeling.


Foto-onderschrift