Vier orgelconcerten in Grote Kerk

18-07-2015 Uit Redactie

SCHIEDAM - In de Grote of St. Janskerk staan deze zomer vier orgelconcerten op het programma onder de noemer ‘Schiedamse Orgelzomer’.

Het organistenechtpaar Bert en Anna Den Hertog-Karpenko speelt op de sterfdatum van Bach, 28 juli. Op deze dinsdagavond spelen zij orgelwerken van de Thomascantor, zowel afzonderlijk als vierhandig.

De Groningse organist Sietze de Vries staat bekend om zijn improvisatiekunst. In 2012 won hij het Internationale Improvisatieconcours in Haarlem. Op dinsdagavond 4 augustus spiegelt hij tijdens zijn concert zijn improvisaties aan enkele bijzondere composities uit de Noord-Duitse barok.

Schiedamse stadsorganist Arjen Leistra geeft op 11 augustus een concert dat bestaat uit muzikale contrasten. Hij begint in de Noord-Duitse Barok met muziek van Bruhns en Buxtehude. Van daar uit wordt de oversteek gemaakt naar de de Franse Romantiek. Van César Franck klinken het Premier Choral en zijn melodieuze Cantabilé. Hij besluit zijn concert met de monumentale suite van Maurice Duruflé.

De Utrechtse Dom-organist Jan Hage sluit op 18 augustus de Schiedamse Orgelzomer af met een gevarieerd programma. Hij opent met koraalvariaties met ‘Sei gegrüsset, Jesu gütig’ van Bach. Daarna volgt onder meer werk van Mozart en Alain.

De Grote of St. Janskerk heeft een orgel waarvan het houtwerk rond 1550 werd gebouwd door de orgelbouwer Hendrik Nijhoff. Dat houtwerk wordt orgelkas, orgelkast of orgelbuffet genoemd. Het pijpwerk is vernieuwd. Meer informatie over het orgel.

Om acht uur ’s avonds geeft de organist van die avond een inleiding. De concerten beginnen ’s avond om kwart over acht. Na afloop is er gelegenheid tot onderlinge ontmoeting en een nabeschouwing met de organist onder het genot van koffie, thee of fris. De entreeprijs is zeven euro.

 Gerelateerd